Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IEA estimează că oferta de minerale rare ar putea să se apropie de cerere în 2030

iea

Aprovizionarea cu metale şi minerale necesare pentru tranziţia energetică ar putea să se apropie de nivelul de care este nevoie pentru a susţine promisiunile climatice în 2030, graţie avansului investiţiilor, a estimat marţi Agenţia internaţională a Energiei, transmite Reuters.

Mai mulţi consultanţi şi analişti au tras un semnal de alarmă cu privire la posibilele deficienţe în aprovizionarea cu minerale rare, precum litiu şi cobalt, utilizate în producţia de vehicule electrice, turbine eoliene şi alte tehnologii care au legătură cu energiile verzi, potrivit Agerpres.

Potrivit IEA, piaţa globală a acestor minerale a ajuns la 320 de miliarde de dolari în 2022, în condiţiile în care începând din 2017 şi până în 2022 s-a dublat ca volum. Cu toate acestea, IEA susţine că situaţia pe partea ofertei începe să se îmbunătăţească după ce investiţiile în producţia de minerale rare au crescut cu 30% anul trecut, până la 41 de miliarde de dolari, după un salt de 20% în 2021.

De exemplu, în cazul litiului, IEA prognozează că în 2030 oferta va ajunge la 420.000 de tone, foarte aproape de cererea estimată la 443.000 de tone necesară pentru acoperirea angajamentelor asumate de guverne dar în continuare sub nivelul de 702.000 de tone necesar pentru neutralitate climatică.

"Suntem fericiţi că putem să venim cu veşti bune. Aceasta este o dovadă că pieţele au încredere că tranziţia la energia curată are loc foarte rapid", a spus directorul IEA, Fatih Birol.

Chiar dacă imaginea de ansamblu începe să se îmbunătăţească, IEA avertizează că întârzierile şi depăşirile de costuri pentru proiectele din domeniul mineralelor rare reprezintă un risc la adresa scenariului său optimist. Este nevoie de mai multe eforturi pentru diversificarea furnizorilor şi depăşirea situaţiei actuale în care câteva ţări au un control ferm asupra producţiei de numeroase minerale rare, precum China, Indonezia şi Congo, subliniază IEA. De asemenea, companiile miniere trebuie să facă mai multe progrese în reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de seră precum şi pentru reducerea cantităţilor de apă utilizate.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.