Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ierarhul român cu studii de medicină: 'Stresul, frica, panica scad imunitatea organismului'

oradeaindirect.ro
sofronie

Într-un interviu la Radio Trinitas, Episcopul Sofronie al Oradiei care, pe lângă pregătirea teologică are și studii de medicină, a semnalat că stresul, frica și panica scad imunitatea organismului.

„Cercetătorii au constatat, în urma studiilor pe care le-au făcut, că stresul, frica, angoasa, anxietatea, panica, nu doar că duc la suferințe psihice, cum este depresia, foarte la modă în lumea noastră modernă, dar scad capacitatea de apărare a organismului împotriva bolilor, inclusiv a celor organice, trupești, în cazul de față împotriva pandemiei care devastează umanitatea”, potrivit Basilica.ro.

Citește și: Klaus Iohannis aduce vești bune: Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forţe de ordine, 8 milioane de măști care vor ajunge la populație

„Stresul, frica, panica scad imunitatea organismului și atunci el se luptă mult mai greu cu pericolul”, a indicat PS Sofronie.

Ierarhul a spus că trebuie „să avem mare grijă ce fel de informații primim și să nu dăm crezare tuturor știrilor care vin, mai ales celor alarmiste, pentru că, deși Dumnezeu îngăduie suferința oamenilor, El nu vrea moartea noastră, ci ne îndeamnă să ne întoarcem la El”.

Citește și: Medicii trag semnalul de alarmă! A fost raportată încă o complicație gravă asociată cu COVID-19 .

Preasfințitul Părinte Sofronie a precizat că starea de izolare în care ne aflăm poate fi benefică atât pentru trup, cât și pentru suflet: „un timp petrecut acasă și mult în sânul familiei, o ocazie pentru rugăciunea împreună, a tuturor membrilor familiei, o ocazie pentru apropierea mai intensă, mai profundă de Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât dorul după sfintele slujbe, după participarea la Sfânta Liturghie și la Laudele Bisericii este arzător și a cuprins inimile tuturor”.

„Iar dacă pentru suflet nu ne îngrijim foarte tare, găsim mult răgaz pentru trup. De altfel, și frica de boală este tot o îngrijire a trupului, dar ascunde și preocuparea sufletului de data aceasta”.

„Dacă omul fără aer se sufocă, este în pericol de moarte, cum se întâmplă și în cazul pandemiei prin care trece omenirea, la fel și sufletul, fără rugăciune, care este aerul sufletului, este în pericol de moarte”.

Citește și: Victor Ponta a atacat dur Guvernul: Acceptăm să fim mințiți și propagam minciuni

„Deci, regăsind sănătatea trupului, avem ocazia unică să regăsim și sănătatea sufletului. Desigur, prin rugăciune și chiar prin priveghere”, a subliniat Episcopul Oradiei reamintind că suntem în Post.

„La vreme de încercare, la vreme de ispită este mare nevoie de rugăciune, prin care să redescoperim frumusețea iubirii lui Dumnezeu față de oameni”.

”Dumnezeu umple singurătatea noastră

Printre recomandările pentru perioada de izolare, Preasfinția Sa a recomandat rugăciune cât mai multă și lecturi duhovnicești.

„Să ne întoarcem la carte, să lăsăm deoparte rețelele de socializare, în mod excesiv folosite și știrile alarmiste și să punem mâna pe o carte bună, o carte duhovnicească este ideal, dar există și toate celelalte cărți ale marii literaturi, ale clasicilor, ale autorilor contemporani, cărți care ne pot ajuta, ne pot înfrumuseța viața, ne pot umple singurătatea”.

Citește și: Klaus Iohannis, despre rectificarea bugetară: Vom avea o situație complicată a bugetului

„În primul rând Dumnezeu este Cel Care umple singurătatea noastră, dar apoi tot ceea ce este frumos în jurul nostru și în casele noastre, ce ne-au lăsat marii Părinți, marii scriitori, marii artiști, marii compozitiori, putem acum să folosim”.

„Să redescoperim bucuria audiției muzicale, să îl ascultăm pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart, pe compozitorii din epoca barocă, pe cei contemporani nouă care au compus muzică frumoasă, chiar contemporani în sensul modern și post-modern al cuvântului, cum este Vangelis sau Jean Michel Jarre și alții”.

„Sunt atâtea modalități de a ne petrece timpul liber și de a ne umple singurătatea, începând însă cu rugăciunea și terminând cu ea, pentru ca pacea lui Dumnezeu să se așeze în sufletele noastre, în viețile noastre, în casele noastre, pe care să le transforme în biserici”.

Îndemnul transmis de ierarh la finalul intervenției a fost: „Fruntea sus, inima deschisă și să Îl chemăm insistent pe Dumnezeu în rugăciune!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.