Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ies la iveală interesele geostrategice ale Turciei în războiul din Karabah: Erdogan felicită Azerbaidjanul

bbc.com
erdogan

Preşedintele turc spune că victoria Azerbaidjanului în Karabah constituie o şansă pentru stabilitate regională

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, aflat în vizită în enclava azeră Nahicevan, a declarat luni că victoria Azerbaidjanului în ofensiva de săptămâna trecută din regiunea Karabah deschide o fereastră de oportunitate pentru normalizare în această regiune, informează Rador Radio România

Aflat alături de omologul său azer, Ilham Aliyev, după o ceremonie de inaugurare a unei conducte de gaze din Nahicevan în provincia turcă Igdir, Erdoğan şi-a exprimat speranţa că Armenia va întreprinde "demersuri sincere" pentru a profita de această oportunitate pentru stabilitate şi pace în regiune.

El a adăugat că succesul Azerbaidjanului în operatiunea din Karabah este o sursă de mândrie pentru Turcia şi a felicitat armata azeră pentru că a dat dovadă de "sensibilitate" faţă de civilii din regiune.

Mesaj clar pentru Armenia

Erdogan a profitat de această conferinţă de presă pentru a transmite un mesaj clar Armeniei, informează News.ro.

”Sperăm că Armenia va prinde mâna paşnică ce i se întinde”, a decalarat el.

Erdogan s-a întâlnit în mod oficial cu Aliev pentru a lansa construirea unui gazoduct cu o lungime de 85 de kilometri, care să lege estul Turciei şi enclava azeră Naxcivan.

Ei inaugurează totodată un complex militar.

Însă, presa turcă scrie că cei doi şefi de stat discută despre deschiderea Coridorului Zangezur azerilor, prin Armenia.

Preşedintele azer a dat asigurări, în prezenţa omologului său turc, că drepturile armenilor din Nagorno Karabah vor fi ”garantate”.

”Locuitorii Nagorno Karabah, indiferent de etnia lor, sunt cetăţeni ai Azerbaidjanului. Drepturile lor vor fi garantate de către statul azer”, a anunţat Ilham Aliev în această conferinţă de presă comună cu Recep Tayyip Erdogan.

Posibilul interes

O anexare a Coridorului Zangezur, de-a lungul frontierei cu Iranul, ar permite Baku să stabilească o continuitate teritorială până în Naxcivan şi mai departe cu Turcia.

Fâşia de pământ Naxcivan a fost anexată de Azerbaidjan în 1923, dar nu are continuitate cu restul ţării.

Moscova acuză Erevanul de distrugerea relațiilor bilaterale

Această demonstraţie de forţă turcească în Azerbaidjan - care se află în plină criză în Nagorno Karabah - contrastează cu aparenta retragere a Rusiei din regiune.

Preşedintele turc, a cărui vizită se încheie luni, şi-a exprimat n mai multe rânduri, săptămâna trecută, ”susţinerea” faţă de armata azeră.

Moscova a reacţionat şi a acuzat luni autorităţile armene de faptul că încearcă ”să distrugă” relaţile ruso-armene şi a denunţat o ”greşeală uriaşă” în toiul crizei din Nagorno Karabah, pentru care Erevanul aruncă, în parte, vina pe Moscova.

”Suntem convinşi că autorităţile armene fac o greşeală uriaşă încercând cu bună ştiinţă să distrugă legăturile ruso-armene, care au multiple faţete şi au fost fondate acum multe secole şi care fac din ţara sa un ostatic al jocurilor geopolitice ale Occidentului”, a acuzat într-un comunicat diplomaţia rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.