Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iese la iveală strategia lui Viktor Orban - Ce obține Ungaria în schimbul aderării Suediei la NATO

Digi24
Viktor Orban

Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu Suedia, a declarat premierul ungar Viktor Orban înaintea unei întâlniri cu omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta, vineri, în contextul în care Ungaria se pregăteşte să ratifice în cele din urmă aderarea Suediei la NATO, notează Reuters, potrivit Agerpres.

"Vom închide toate chestiunile nerezolvate şi vom semna un acord privind industria de apărare, unul serios, ţinând cont de dimensiunea Ungariei, şi vom stabili, de asemenea, unele decizii sau obiective privind cooperarea militară", a declarat Orban la radioul de stat, fără a oferi detalii.

Cei doi premieri vor susţine o conferinţă de presă vineri, înainte ca parlamentul Ungariei să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO într-un vot care este programat pentru luni.
"Luni, parlamentul ungar va oferi aprobarea finală", a spus Orban la radio.

Suedia a solicitat aderarea la alianţa transatlantică în urmă cu aproape doi ani, într-o schimbare istorică de politică de la nealiniere determinată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Ungaria este singurul membru al NATO care nu a ratificat încă aderarea ţării nordice, partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban amânând în mod repetat un vot, invocând nemulţumiri faţă de Suedia, care critică Ungaria pentru bilanţul său privind standardele statului de drept.

Fidesz deţine o majoritate uriaşă în parlament şi ar fi putut aproba aderarea ţării nordice în orice moment, deoarece legislaţia relevantă le-a fost înaintată parlamentarilor la jumătatea anului 2022.

Întârzierea a înrăutăţit relaţiile Budapestei cu Statele Unite şi a stârnit îngrijorări în rândul aliaţilor.

Ungaria închiriază avioane de luptă Gripen, fabricate de Saab din Suedia, în baza unui contract semnat în 2001.

Kristersson a declarat la începutul acestei săptămâni că Suedia doreşte să dezvolte în continuare cooperarea Gripen cu Ungaria şi că subiectul va fi pe ordinea de zi de vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.