Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ieșire furibundă a lui Netanyahu: 'Până acum, solicitările Hamas au fost delirante'

mid-day.com
netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seara că negocierile privind un posibil acord care să asigure eliberarea ostaticilor israelieni ținuți captivi în Fâșia Gaza sunt blocate din cauza cererilor „delirante” formulate de Hamas, conform Ynetnews, scrie Rador Radio România.

„Esența luptei noastre pentru eliberarea ostaticilor este negocierea și presiunea militară intensă. Până acum, solicitările Hamas au fost delirante și semnifică un lucru: înfrângerea Israelului”, a spus premierul din biroul său de la Ierusalim, în deschiderea unei conferințe de presă.

„În mod clar, nu putem accepta acești termeni. Cu toate acestea, atunci când Hamas renunță la aceste cereri delirante, putem face progrese”, a adăugat acesta.

Mesajul pentru Occident

Netanyahu a insistat asupra necesității extinderii operațiunilor terestre în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza - care adăpostește peste un milion de palestinieni strămutați .

„Am vorbit cu președintele Biden și vorbesc zilnic cu alți lideri mondiali. Afirm fără echivoc că Israelul va lupta până la victoria absolută, inclusiv în Rafah. Oricine vrea să ne împiedice să acționăm în Rafah ne spune de fapt să pierdem războiul. Nu voi permite asta”, a spus Netanyahu.

Premierul israelian a abordat, de asemenea, informațiile potrivit cărora Washingtonul și aliații săi regionali încearcă să accelereze un acord cuprinzător care să includă statalitatea palestiniană, spunând că un acord diplomatic mai larg cu palestinienii ar putea fi convenit doar prin negocieri directe fără nicio condiție prealabilă.

Negocieri la Cairo

Netanyahu a mai declarat că a trimis negociatori la Cairo pentru discuții pentru armistițiu, așa cum a solicitat președintele american, Joe Biden, dar aceștia nu s-au întors pentru discuții ulterioare, deoarece solicitările Hamas erau „iluzorii”.

Premierul israelian a spus că nu-și au rostul negocierile ulterioare până când Hamas nu va aduce modificări solicitărilor sale. Adresându-se jurnaliștilor, Netanyahu a mai spus că un acord diplomatic mai larg cu palestinienii nu poate fi convenit decât prin negocieri directe, fără nicio condiție prealabilă.

Semnale proaste din Qatar

Prim-ministrul din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a declarat sâmbătă că modelul negocierilor pentru un acord-cadru de încetare a focului pentru conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza a fost „nu foarte promițător” în ultimele zile.

„Modelul din ultimele zile nu este chiar foarte promițător, dar, așa cum repet întotdeauna, vom rămâne mereu optimiști și vom insista mereu”, a spus șeicul Mohammed la Conferința de Securitate de la München.

Șeicul Mohammed, care este și ministrul de Externe, a spus că nu poate detalia despre negocieri, dar, ca și în cazul acordurilor anterioare, au existat două elemente, respectiv condițiile umanitare din Gaza și numărul de palestinieni care vor fi eliberați în schimbul ostaticilor ținuți captivi de Hamas.

„Cred că în acest acord vorbim la o scară mai mare și încă vedem unele dificultăți în elementul umanitar al acestor negocieri”, a spus premierul qatarez, adăugând că este de părere că, dacă negocierile privind elementul umanitar al oricărui acord vor progresa, atunci obstacolul privind numărul celor eliberați va fi în cele din urmă rezolvat. Discuțiile, în care au fost implicați oficiali din Qatar, Egipt, Israel și Statele Unite, nu au condus până acum la un acord pentru o suspendare a luptelor.

Propunerea saudiților

Ministrul saudit de Externe, prințul Faisal bin Farhan, a declarat sâmbătă că singura cale către securitate și stabilitate în Orientul Mijlociu, inclusiv Israel, este prin intermediul unui stat palestinian.

Întrebat în cadrul unei mese rotunde din cadrul Conferinței de Securitate de la München despre normalizarea legăturilor cu Israelul, prințul Faisal a spus că regatul este acum concentrat pe un acord de pace în privința războiului din Gaza. „Suntem concentrați pe o încetare a focului și pe o retragere a Israelului din Gaza și suntem concentrați pe accesul umanitar pentru oamenii din Gaza”, a spus prințul Faisal.

Arabia Saudită a transmis în repetate rânduri că nu va deschide relațiile diplomatice cu Israelul decât dacă va fi recunoscut un stat palestinian independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.