Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon o somează pe Maia Sandu să desemneze un premier până la data de 1 februarie

Fostul preşedinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), i-a cerut luni preşedintei Maia Sandu să desemneze un premier până la data de 1 februarie, atunci când începe sesiunea de primăvară-vară a parlamentului, avertizând că formaţiunea sa va depune marţi o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa activităţii acesteia în calitate de şef al statului, relatează portalul Agora.md, potrivit Agerpres.

'Vom cere înaltei instanţe să răspundă la două întrebări: care este termenul maxim ca preşedintele să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru şi care sunt sancţiunile pentru preşedinte în caz că acest termen se depăşeşte. Mâine dimineaţă vom depune această sesizare la Curtea Constituţională. Spun cu fermitate că actualul preşedinte a încălcat Constituţia', a declarat Dodon, după convocarea Comitetului executiv al PSRM.

De asemenea, Igor Dodon a criticat deplasările în străinătate ale Maiei Sandu în calitate de preşedinte.

Citește și: Raluca Turcan iese la rampă: ‘Există voci care au opinii diferite față de vocea președintelui PNL’

Luni, Maia Sandu se afla într-o vizită oficială la Bruxelles pentru a se asigura de sprijinul financiar al UE pentru Republica Moldova în contextul situaţiei economice dificile ca urmare a pandemiei. Înainte de aceasta, ea a întreprins o vizită în Ucraina, ţară vecină în care Igor Dodon nu a efectuat nicio vizită în cei patru ani de mandat, fiind practic persona non grata după ce afirmase în campania electorală din 2016 că peninsula Crimeea aparţine Rusiei. Înainte de prima sa vizită în străinătate, Maia Sandu a avut o întâlnire cu preşedintele Românei, Klaus Iohannis, care s-a deplasat la Chişinău, într-un demers de a reafirma caracterul special al relaţiilor cu Chişinăul.

'Este clar că Maia Sandu nu ştie cum să procedeze mai departe. Se conturează al doilea eşec al Maiei Sandu după ce a deţinut funcţia de premier, pentru că nu ştie ce trebuie să facă. Apucaţi-vă de lucru! Ba la Zelinski, ba cu Iohannis, ba la Bruxelles, mâncaţi scoici şi midii. În aceste condiţii, PSRM îi cere preşedintelui desemnarea unui premier până la data de 1 februarie, pentru că atunci începe sesiunea parlamentului. Aveţi două săptămâni. Pe urmă să nu spuneţi că nu v-am preîntâmpinat', a ameninţat Dodon.

După învestirea în funcţie, Maia Sandu l-a desemnat pe ministrul de externe Aureliu Ciocoi în calitate de premier interimar la 31 decembrie, după ce premierul Ion Chicu a demisionat şi nu a dorit să asigure conducerea guvernului până la desemnarea unui nou premier.

Fostul preşedinte prorus a făcut aceste declaraţii la scurt timp după ce Curtea Constituţională a respins propunerea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu privind organizarea unor alegeri parlamentare anticipate prin autodizolvarea actualului legislativ, relatează presa de la Chişinău. Maia Sandu respinsese anterior ideea nominalizării unui nou premier, argumentând că aceasta ar amâna alegerile anticipate pe termen nedeterminat, iar acestea ar fi cerute de alegători pentru curăţarea parlamentului de traseişti, potrivit potrivit postului de radio Europa Liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.