Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon a vorbit despre mandatul de președinte și lecțiile pe care le-a învățat

stiri.md
Igor Dodon

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a povestit într-un interviu pentru Unimedia despre mandatul său de președinte și despre regretele pe care le are.

Dodon, despre mandatul de președinte: Lecția pe care a învățat-o

”Cei 4 ani de mandat de președinte al țării au fost destul de dificili și pentru mine ca politician, dar și pentru țară”, a mărturisit socialistul, transmite Știri.md.

Socialistul susține că și-a amintit perioada în care statul a fost capturat de oligarhi, motiv ce nu îi permitea să-și desfășoare activitatea pe deplin.

”Primii ani, prima perioadă, până în iunie 2019, cu toții am trăit în condițiile unui stat capturat de forțele oligarhice, perioadă în care președintele țării nu a avut posibilitatea să influențeze mult lucrurile în politica internă, deoarece oligarhii utilizau în mod abuziv Curtea Constituțională pentru a bloca activitatea mea.

Cu toate acestea, prin proiectele inițiate am reușit să ajut sute de mii de persoane vulnerabile, zeci de mii de elevi au primit genți și rechizite către 1 septembrie pe parcursul mai multor ani, sute de familii cu mulți copii au primit ajutor, inclusiv locuințe noi, câteva sute de grădinițe din țară au beneficiat de suportul necesar, zeci de copii au avut parte de intervenții chirurgicale și au început să audă pentru prima dată în viață ș.a.m.d.

Tot în această perioadă am reușit să reparăm, fără a cheltui un leu din bugetul statului, clădirea Președinției, devastată pe 7 aprilie 2009 și care aproape 10 ani s-a prăfuit în centrul Capitalei.

Pe agenda externă am restabilit relațiile cu partenerul nostru strategic Federația Rusă, am deblocat exportul pentru produsele noastre autohtone și am facilitat șederea pe teritoriul Rusiei pentru sute de mii de cetățeni moldoveni.

Apropo, anume în această perioadă am lansat public teza că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată, bazată pe interesul național în relațiile de prietenie și parteneriate strategice atât cu Estul, cât și cu Vestul, care este preluată acum, la nivel declarativ, cel puțin, de actuala guvernare.

A doua perioadă a început după iunie 2019, când împreună cu colegii am reușit, totuși, prin implicare personală, să debarcăm pe cale pașnică regimul oligarhic. Atunci puțină lume își închipuia că așa ceva este posibil, dar am demonstrat că se poate.

Pe parcursul acestei perioade am reușit să promovăm mai multe inițiative sociale cu impact important pentru cetățeni, inclusiv să micșorăm vârsta de pensionare, să lansăm mai multe programe naționale cum ar fi „Drumuri bune pentru toți”, cu efecte pentru fiecare localitate din țară, am reușit să facem față primelor valuri ale pandemiei COVID-19 și să dublăm salariile medicilor, să ajutăm agricultorii în condițiile unei secete fără precedent pentru Republica Moldova din ultimele decenii și multe altele.

Se putea oare face mai multe și mai bine? Noi toți dacă privim în urmă găsim multe lucruri pe care le-am fi putut face mai bine. Politica înseamnă de multe ori compromisuri, dar poate că uneori am făcut prea multe compromisuri politice pentru a menține stabilitatea în țară.

Această concentrare pe activitatea politică m-a făcut să ocup prea mult din agenda mea cu treburi care, poate, nu erau atât de prioritare, ceea ce a dus la o comunicare insuficientă pe anumite aspecte, nu reușeam să port discuții cu toate grupurile din societate, iar una din greșelile pe care le-am făcut a fost să mă pierd în lupte cu politicienii care veneau cu diferite acuzații false, în loc să-i ignor și să mă concentrez doar pe agenda cetățenilor. Iată aceasta este o lecție pe care am învățat-o după aceste alegeri și va sta la baza schimbării modului nostru de a face politică mai departe.

Suntem obligați să continuăm munca noastră politică, pentru a onora încrederea sutelor de mii de oamenii care ne-au votat, dar și pentru a le demonstra tuturor celorlalți că noi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, știm să fim responsabili și corecți.

Așadar, aflarea în opoziție ne oferă un scurt moment de reflecții și de reevaluare a modului de a face politică, pentru a reveni din toamnă cu o agendă activă și într-un format care să fie cât mai de folos cetățenilor și țării”, a povestit Dodon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.