DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Igor Dodon a vrut să treacă neobservat la recepția dată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău

captura Facebook
Igor Dodon

Fostul Președinte al Republicii Moldova, actualul lider al socialiștilor, Igor Dodon, a vrut să treacă neobservat la recepția de azi, organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău. În timp ce alți politicieni au intrat pe teritoriul misiunii diplomatice, deplasându-se pe jos, fostul președinte a fost escortat cu automobilul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), astfel încât să nu fie observat de jurnaliști.

Reporterii Deschide.MD, prezenți în fața ambasadei, au observat cum un automobil, model Volkswagen, cu numerele de înmatriculare WWO 814, a intrat în curtea misiunii. Automobilul aparține SPPS și a fost oferit socialistului pentru utilizare în scop personal pentru o perioadă de patru ani, dat fiind faptul că acesta a deținut mandatul de președinte al Republicii Moldova.

Automobilul respectiv a fost observat anterior, la data de 17 iunie 2022, când socialistul a fost chemat la Procuratura Anticorupție pentru a i se aduce la cunoștință motivarea procurorilor prin care aceștia au cerut prelungirea mandatului de arest preventiv la domiciliu. La fel, acesta a fost observat și la data de 21 septembrie 2022, în preajma sediului Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, când magistrații au dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pentru fostul președinte.

Un asemenea automobil, cu același număr de înmatriculare, a fost implicat în accidentul rutier din septembrie 2018, în urma cărui Dodon a ajuns la spital.

Amintim că mai mulți deputați, politicieni, aleși locali și preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Moscovei, au venit astăzi la Ambasada Federației Ruse în R.Moldova la recepția cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, care este marcată la data de 12 iunie. Printre cei observați la eveniment se numără reprezentanții PSRM, PCRM, Partidului „ȘOR”, Partidului „Renaștere”, precum și „Congresului Civic”.

Deși la Parlament au fost dezbătute mai multe proiecte sociale de importanță majoră, unii parlamentari au decis să meargă la Ambasada unui stat agresor. Astfel, la eveniment au fost observați deputații socialiști Eduard Smirnov, Fiodor Gagauz, Bogdan Țîrdea, Grigori Novac, Adrian Albu, Ivanna Koksal, Alla Pilipețcaia, dar și Vlad Bătrîncea. La fel, au dat curs invitației liderul PCRM, Vladimir Voronin, precum și deputații comuniști Nicolai Rusol și Valeriu Muduc. Parlamentarul fracțiunii Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, dar și socialiștii transfugi Vasile Bolea, Alexandr Suhodolschi și Irina Lozovan, la fel au venit la ambasadă.

Precizăm că lui Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii.

Suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și personal lui Vladimir Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare PDM - PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a portofoliilor ministerelor în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspundere penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care se aflau în gestionarea organelor de drept din Federația Rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.