Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon face orice ca să câștige: O editură de stat încalcă legea și tipărește pliante electorale cu președintele Moldovei

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a fost sesizată miercuri în legătură cu tipărirea la o editură de stat a unui lot important de pliante electorale în sprijinul candidatului Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu, care se va confrunta duminică cu rivala sa Maia Sandu, șefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, relatează portalul Agora.md.

Sesizarea a fost depusă de vicepreşedinta PAS, Olesea Stamate, care a cerut sancţionarea imediată a lui Igor Dodon, acuzându-l de utilizarea resurselor administrative şi nedeclararea cheltuielilor pentru tipărirea acestor materiale promoţionale, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

"Este clar că la mijloc sunt mult mai multe abuzuri. Utilizarea resurselor administrative, posibil depăşirea atribuţiilor de serviciu (...). Aşteptăm o investigare promptă şi sancţionarea conform legii", a scris vicepreşedintele PAS.

Zeci de mii de pliante electorale în care este promovată candidatura lui Igor Dodon au fost depistate de mai mulţi reprezentanţi ai PAS la editura de stat "Universul". Potrivit deputatului PAS Igor Grosu, pe ele ar scrie că ar fi fost tipărite pe data de 9 noiembrie la SRL "Edit tipar Grup", ceea ce nu ar corespunde realităţii. Deputaţii PAS au chemat la faţa locului un grup operativ de la Procuratura Anticorupţie.

Citește și: Gabriela Firea: Un Grup de Comunicare Strategică ce nu a făcut altceva decât să dezinformeze populaţia

Staff-ul electoral al lui Igor Dodon şi-a intensificat acţiunile pe ultima sută de metri a campaniei electorale, încercând să-şi mobilizeze susţinătorii. Astfel, Partidul Socialiştilor - care susţine candidatura preşedintelui în exerciţiu în alegeri - va organiza vineri mai multe mitinguri la Chişinău, relatează portalul NewsMaker, citat de Europa Liberă.

În cererea de autorizare a socialiştilor către Primăria Chişinăului se precizează că ar fi vorba de o serie de mitinguri la Teatrul de Operă şi Balet, la Academia de Ştiinţe, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi la Complexul Memorial dedicat soldaţilor care au murit în războiul din Afganistan, anticipându-se o participare de până la 20.000 de persoane.

Citește și: Mare atenție! Declarația pe propria răspundere este valabilă numai în format fizic

Aceste manifestaţii intervin într-o perioadă de restricţii împotriva propagării epidemiei de COVID-19. În prezent, din totalul de peste 83.500 de cazuri confirmate de COVID-19 în Republica Moldova, peste o treime sunt înregistrate la Chişinău (aproape 36.000), Capitala fiind considerată de departe zona cea mai afectată de pandemie. Chişinăul rămâne în "cod roşu de alertă", fiind interzise - în spaţii închise - reuniuni cu mai mult de 50 de persoane, iar toate activităţile sportive - indiferent unde au loc - se desfăşoară fără spectatori, notează Europa Liberă.

Consilierul municipal al Partidului Socialist,Victor Poleacov, a anunţat pentru vineri un marş pornind de la Academia de Ştiinţe a Moldovei de-a lungul străzii Ştefan cel Mare până la piaţa din apropierea Teatrului de Operă şi Balet. În cererea publicată pe pagina web a Primăriei se menţionează prezenţa a până la 50 de persoane care vor participa la marş şi la miting.

Citește și: Supermarketurile profită! Prețurile au explodat după închiderea piețelor

În aceeaşi zi, ultima de campanie electorală, PAS şi Partidul Nostru al lui Renato Usatîi organizează o serie de întâlniri cu alegătorii, dar toate prevăd o participare de sub 50 de persoane. Igor Dodon, în calitate de candidat independent, are şi el anunţate întâlniri cu alegătorii, dar tot cu o participare sub 50 de persoane, potrivit postului de radio citat.

Cea de-a doua şi ultima săptămână a campaniei electorale înainte de al doilea tur de scrutin are loc pe fondul unei remanieri guvernamentale la Chişinău, după ce Partidul Democrat, partener de coaliţie al socialiştilor, a renunţat să-l sprijine pe Dodon pentru confruntarea din 15 noiembrie.

Citește și: Mare atenție! De ce reguli trebuie să țineți cont atunci când folosiți gelul dezinfectant

"Vom menţine neutralitatea în alegerile prezidenţiale. Îndemnăm pe fiecare să voteze conform valorilor pe care le împărtăşeşte", a declarat sâmbătă liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, la finalul unei şedinţe cu membrii partidului.

În consecinţă, luni dimineaţa, miniştrii democraţi au fost revocaţi din funcţie, iar în posturile eliberate au venit persoane apropiate lui Igor Dodon. Astfel, la Ministerul de Externe a revenit consilierul acestuia pe politică externă Aureliu Ciocoi.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I s-a retras titlul de ‘Ambasador al turismului maramureşean’

În opinia unor analişti de la Chişinău, nefiind convins că va avea sorţi de izbândă în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, Igor Dodon încearcă să-şi întărească controlul asupra puterii.

În parlament, câţiva deputaţi s-au desprins de "Pro-Moldova" lui Andrian Candu şi au creat platforma parlamentară "Pentru Moldova" la care au aderat şi deputaţii partidului "Şor". Împreună cu aceştia şi cei trei independenţi, socialiştii deţin în prezent 54 de mandate din totalul de 101, adică au majoritate fără democraţi, potrivit Deutsche Welle.

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

Conform DW, Igor Dodon nu mai pledează în prezent atât de insistent pentru alegeri parlamentare anticipate ca înainte, iar premierul Ion Chicu a spus că guvernul actual nu va demisiona după alegerile prezidenţiale, aşa cum afirmase anterior.

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 36,16% din voturi, devansându-l pe contracandidatul său Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din sufragii.

Citește și: Gabriela Firea: Un Grup de Comunicare Strategică ce nu a făcut altceva decât să dezinformeze populaţia .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.