Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon, la un pas să stârnească un nou SCANDAL. Decizia CONTROVERSATĂ a preşedintelui moldovean

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Republica Moldova, la un pas de un nou scandal după ce preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a anunţat intenţia de a se deplasa la Comrat la festivităţile ocazionate de "proclamarea Republicii Găgăuze'. Anunţul a fost făcut într-un mesaj postat miercuri seara în limba rusă pe Facebook. Mesajul preşedintelui suscită o polemică în legătură cu această decizie, relatează Timpul.md şi Independent.md

Conform Constituţiei, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) este o regiune autonomă (din 1995) - cu statut juridic special - în sud-vestul Republicii Moldova şi se subordonează autorităţilor de la Chişinău.

Citeşte şi: Abdullah Ataş, mărturii ÎN PREMIERĂ. Primele declaraţii ale turcului despre noaptea în care A UCIS un poliţist / VIDEO

"Am avut o întâlnire de lucru cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la care am discutat despre situaţia din ţară. Am acceptat invitaţia de a participa pe data de 19 august la ' Ziua Proclamării Republicii Găgăuze'', a scris Igor Dodon. 

Dodon a ţinut să-i felicite pe locuitorii UTA Găgăuze cu această ocazie, menţionând că "în calitate de cadou le voi oferi un concert cu participarea formaţiei 'Serebro' (din Rusia) şi a interpretului Aleksandr Marşal". 

Potrivit Independent.md, 'Republica Găgăuză' şi-a autoproclamat independenţa în urma unui congres al deputaţilor din sudul Republicii Moldova la 19 august 1990.

Citeşte şi: Mărturii TERIFIANTE în cazul tragediei de la Brăneşti. Se ÎNTĂREŞTE ipoteza unui suicid: 'Aveau probleme şi erau DEPRIMAŢI'

În 1990, sub pretextul unei eventuale unificări a RSS Moldova cu România, raioanele Comrat, Vulcăneşti şi Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS. Uniunea Sovietică avea să-şi înceteze existenţa abia peste un an. Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991. 

Autorităţile de la Chişinău au declarat atunci hotărârea drept neconstituţională şi astfel au început un şir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Republicii Moldova a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor şi a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al regiunii. 

Din acel moment, entitatea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea republicii lor la 19 august şi nu la 24 decembrie, când a fost adoptata Legea privind statutul Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia.

Citeşte şi: George Soros, MILIOANE de dolari cheltuiţi pentru LOBBY în Congresul American. Ce LEGI a vizat afaceristul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.