DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Igor Dodon pentru presa rusă: Trebuie votate legi care să interzică influența străină în politica din R. Moldova

facebook.com
Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că viitorul Legislativ trebuie să voteze chiar în primele luni de activitate mai multe legi care să interzică influența străină în politica din R. Moldova. Potrivit lui, experiența Rusiei care a declarat presa finanțată din exterior drept „agent străin”, dar și experiența Ungariei care a adoptat o legea ce viza impunerea de restricţii finanţării ONG-urilor trebuie preluate și de R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de către Dodon în cadrul unui interviu pentru agenția rusă RIA Novosti.

„Trebuie să avem o abordarea foarte serioasă în privința securității țării, structurile statului abundă de agenți străini, trebuie o lege separată, trebuie să ne clarificăm și cu ONG-urile, cu activitatea consilierilor, cu finanțarea administrației președintelui din fonduri externe”, a subliniat Dodon.

Liderul PSRM insistă ca adoptarea legilor respective să devină o prioritatea pentru Parlamentul ales pe 11 iulie.

„Trebuie să ne conduce de experiența Rusiei și a țărilor occidentale, care foarte clar au limitat capacitatea de influențarea a politicii interne din afară. În acest sens, este foarte elocvent exemplul Ungariei”, a spus Dodon.

Amintim că autoritățile ruse au adoptat în ultimii ani mai multe legi care ar avea sarcina să interzică actorilor străini implicarea în treburile interne ale statului. În realitate, însă, acest legi reprezintă un mecanism de suprimare a pluralismului de opinie și de persecuție a forțelor politice și apolitice incomode regimului Putin.

Una dintre cele mai cunoscute măsuri în acest sens este legea care permite declararea drept „agent străin” a persoanelor fizice „care se dedică activităţilor politice în favoarea altor state şi primesc finanţare din străinătate”, în unele cazuri fiind vorba inclusiv despre jurnalişti.

Legea permite declararea drept agenţi străini a jurnaliştilor din alte ţări acreditaţi în Rusia care realizează activităţi „incompatibile cu activitatea profesională”, precum şi a organizaţiilor sociale care realizează „activităţi politice”. Legea permite etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează „în slujba altei ţări, a organelor de stat”.

În prezent, lista reprezentanţilor presei care operează ca „agenţi străini” în Rusia include 10 mass media şi o organizaţie, printre care postul Vocea Americii, şi mai multe portaluri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.