Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Grosu răspunde la cererea Academiei de Științe a Moldovei de modificare a Constituției și introducerea limbii române ca limbă de stat

Academia de Științe a Republicii Moldova a adresat un apel către conducerea de vârf a ţării, în care solicită legiferarea limbii române ca limbă de stat în Constituţie şi excluderea sintagmei „limba moldovenească”.

Savanţii au menţionat în apelul lor că susțin inițiativa recentă a Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, a Institutului de Filologie Română „B.P.Hasdeu” și a Institutului de Istorie de a relua apelul de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție conform adevărului științific.

„Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană.

Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română”, se arată în apelul Academiei de Ştiinţe.

Semnatarii documentului au declarat că prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția s-a pronunțat în repetate rânduri pentru „restabilirea adevărului științific despre limba română”.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat recent, în cadrul unei emisiuni, că modificarea articolului 13 din Constituţi nu reprezintă acum o prioritate pe agenda guvernării şi nici nu este momentul oportun de a reveni la această problemă.

„Îmi vine greu, chiar dacă sunt președintele Parlamentului, să spun când va veni acest moment. Ca să vii cu o propunere trebuie să te asiguri că există niște voturi, pentru că nu știu dacă se merită să compromiți o idee, să ajungi să nu fie votată și să rămâi doar cu încercarea. Acum trebuie de văzut contextul. La moment avem o agendă foarte fierbinte legată de tot ce înseamnă reforma justiției și combaterea corupției. Aici trebuie să ne concentrăm. Acesta a fost angajamentul nostru în campania electorală și foarte hotărâți o să mergem în îndeplinirea acestui deziderat. Cu tot respectul, noi trebuie să livrăm ceea ce am promis în campanie. La un moment dat, mi-aș dori să revenim și la acest subiect pentru că tot mai multă lume înțelege că limba pe care o vorbim se numește limba română”, a declarat Igor Grosu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.