Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Grosu se înclină în fața românilor: Mulțumim României, ei sunt avocații noștri, Republica Moldova este prezentă în discursul României

PAS
Igor Grosu PAS

Autoritățile din Republica Moldova sunt în permanentă căutare de surse alternative de energie și de gaze, toată diplomația este mobilizată pentru a găsi resurse, a spus Igor Grosu în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova. Totodată, speakerul a mulțumit României pentru suportul acordat și încercările de a găsi soluții pentru Republica Moldova.

„Din păcate, din partea Gazpromului nu avem un răspuns ferm, dacă vor livra și dacă vor livra, cât vor livra. Ceea ce s-a semnat la Președinție, în prezența președinților Bulgariei și a Republicii Moldova, cu adevărat, este un pas foarte important, asta înseamnă că avem încă o posibilitate în plus de a face importuri, de a aduce gaze și prin intermediul rețelei de gaze ale Republicii Bulgare. Toată lumea, inclusiv și noi, suntem în căutare de gaz, este important să-l găsești, dar la fel de important e să ai pe unde să-l aduci în țară. Acest coridor care ne ajută să avem acces și la gaze alternative, și la terminalele de gaze din Grecia, din Turcia, care au fost lansate în această vară. Este încă o posibilitate pentru noi în cazul în care găsim, și noi căutăm. Guvernul e în permanentă căutare de surse alternative, nu contează mari, mici, important e să găsim la un preț bun pentru noi, să aducem și să facem depozite, să asigurăm țara cu gaze necesare. Până acum ne-a reușit să aducem, un lucru foarte bun. În fiecare zi au loc licitații și vedem cine ofertează și la ce preț si în cazul în care ne avantajează, procurăm. Este un pas foarte important”, a spus Grosu.

Președintele Parlamentului spune că a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, în cadrul căreia a avut ocazia să-i mulțumească pentru susținere.

„Ei sunt și mari producători de energie electrică, mari exportatori, al treilea din Europa la capacități de export, încă o oportunitate foarte bună în cazul în care decidem, negociem, ajungem la o înțelegere, reprezintă încă o alternativă pentru noi în cazul în care apare această necesitate. Vedem că lucrurile, din păcate, în Ucraina, după lansarea bombardamentelor deliberate ale Federației Ruse asupra infrastructurii critice, în special centralele electrice, din păcate, nu mai putem importa cele 30% din Ucraina, și atunci trebuie să căutam alte resurse. Este o șansă pentru noi de a accesa gaze și din Marea Caspică, și Mediterană. E vorba și despre infrastructura de gazoducte din Turcia. Bineînțeles, purtăm discuții și cu colegii turci. Am avut ocazia să fac un schimb de opinii cu omologul meu, domnul președinte Șentop la Zagreb, a reiterat disponibilitatea de a ne ajuta, o deschidere, o susținere și o înțelegere, în primul rând. Repet, și noi, cei de acasă, trebuie să depunem un efort, să facem economii, acolo unde putem și sunt locuri unde putem. Trebuie să ne mobilizăm și fiecare cu puținul său contribuie la acea economie mai mare de care avem nevoie în aceste momente”, accentuează Speakerul.

Politicianul susține că se poartă discuții mai mult cu România pentru a căuta soluții pentru depășirea crizei în care se află în aceste momente Republica Moldova.

„Evident, discutăm cu toți, dar în primul rând cu România, țara cu cea mai mare afinitate firească față de Republica Moldova. Discutăm cu ei și pe dimensiunea gaze, și pe dimensiunea electricitate. Căutam peste tot, unde este posibil, nu ne lăsăm în nădejdea monopolistului. Gazpromul se comportă cum se comportă, nu trebuie să ne lăsăm doar în nădejdea lor, surprize s-ar putea să o avem și în continuare. Purtăm și alte discuții nu doar la nivelul Comisiei Europene, dar și la bilateral cu state care fie au producție internă, fie din economiile pe care le pot ei face, să le procurăm. Discutăm cu toți, companii, guverne, și la nivel parlamentar. Noi suntem în căutare, mobilizați, toată diplomația este mobilizată pentru a găsi resurse. Mulțumim României, ei sunt avocații noștri, unde nu am fi, la ce nivel nu am avea întrevederi, Republica Moldova nu lipsește din discursuri, că e vorba de diplomați, președinți de parlamente, miniștri, de fiecare dată, Republica Moldova este prezentă în discursul României și îi mulțumesc pe această cale pentru acest lucru”, spune șeful Legislativului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.