Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IGPF: 570 de cetăţeni străini, depistaţi la frontieră în primele trei luni din 2017

www.politiadefrontiera.ro
imigranți graniță Serbia

Poliţiştii de frontieră au depistat în primele trei luni ale anului 2017, în urma misiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, 569 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 420 pe sensul de intrare şi 149 la ieşirea din ţară, potrivit unor date al Poliţiei de Frontieră.

În anul 2016, poliţiştii de frontieră au depistat, în zona de competenţă, 1.624 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 1.075 pe sensul de intrare în ţară şi 549 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi.

Conform IGPF, în ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativa de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi provin din Irak (280), Siria (147), Pakistan (72), Afganistan (49), Iran (30) etc. Cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost înregistrate pe sensul de intrare în ţară, la nivelul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Oraviţa, Naidaş (Caraş-Severin), Lunga, Moraviţa şi Sânnicolau Mare (Timiş) de la frontiera cu Serbia.

De asemenea, cele mai multe cazuri de tentativă de ieşire ilegală din România au fost depistate în zona de competenţă a sectoarelor de la graniţă cu Ungaria. Potrivit sursei citate, situaţia migraţiei ilegale la frontiera României este atent monitorizată, sens în care la nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost luate o serie de măsuri, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi pentru creşterea capacităţii operative în zonă, precum intensificarea supravegherii frontierei prin realizarea unor dispozitive eficiente care să acopere zonele de responsabilitate şi în special zonele de risc identificate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră.

Pentru întărirea dispozitivului de supraveghere al frontierei de stat sunt desfăşurate acţiuni comune cu alte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza unui plan comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului. De asemenea, a fost folosită la capacitate maximă aparatura de observare pe timp de zi/noapte şi suplimentarea mijloacelor tehnice de mobilitate şi supraveghere în vederea creşterii capacităţii operative la frontieră - echipamente mobile de supraveghere, echipamente portabile pe principiul termoviziunii, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii şi mijloace de mobilitate terestră.

S-a mai decis suplimentarea cu personal din cadrul structurilor operative centrale şi teritoriale, care să acţioneze în mod progresiv în zona de frontieră. Dintre modalităţile de încercare de intrare/ieşire ilegală în/din România folosite mai des de migranţi au fost tentativa de trecere ilegală pe la frontiera "verde", ascunderea în mijloace de transport, utilizarea de documente şi vize false/falsificate, substituire de persoana sau evitarea controlului de frontieră.

În toate cazurile, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar călăuzele sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. De asemenea, în cazurile persoanelor depistate în timp ce încercau să intre ilegal în România, poliţiştii de frontieră demarează procedura de punere în aplicare a protocoalelor şi acordurilor de readmisie încheiate cu ţările vecine, persoanele descoperite fiind predate autorităţilor de frontieră din acele state, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

În situaţia în care migranţii solicită o formă de protecţie a statului român, ei intră în procedura de azil şi sunt preluaţi de către Inspectoratul General pentru Imigrări care îi transportă în centrele speciale de primire şi cazare, solicitările acestora urmând să fie analizate şi soluţionate conform prevederilor legale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.