Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IICCMER susține inițiativa deputatului Alexandru Muraru de a introduce disciplina 'Istoria comunismului' în programa de studii liceale

Romania-sub-comunism

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă susținerea deplină față de inițiativa deputatului Alexandru Muraru de introducere în programa de studii liceale a disciplinei Istoria comunismului. O astfel de măsură, menită să completeze conținuturile transmise elevilor în cadrul orelor de istorie generală, pornește de la necesitatea consolidării valorilor democratice în rândul tinerelor generații, fiind în egală măsură o datorie morală pe care cetățenii României o au față de înaintașii lor care s-au opus totalitarismului comunist.

Acordarea unui spațiu mai mare în programa de studii liceale istoriei comunismului românesc, tratat în conexiune cu cel internațional, ar fi o măsură de natură nu doar să crească volumul cunoștințelor tinerilor cu privire la istoria recentă a României, dar mai ales să ajute considerabil la consolidarea gândirii critice în rândul tinerelor generații și exersarea reflexelor democratice. Acoperind totalitatea sferelor de manifestare a totalitarismului, de la cea politică la cea a mentalităților colective, trecând prin economie și societate, modern predată, disciplina Istoria comunismului ar putea oferi elevilor din România o mai bună cale de înțelegere a avantajelor formulelor democratice de organizare a societății, oferind celor tineri și anticorpii intelectuali atât de necesari tuturor colectivităților, într-o perioadă de ofensivă generală a populismelor al căror scop general este reabilitare ideii de dictatură.

,,Tinerii din România, care au parcurs o formă de învățământ postdecembrist, înțeleg sau cunosc prea puține lucruri despre perioada regimului comunist, cu atrocitățile și manifestările brutale care au îngrădit zeci de ani exercitarea oricărei minime forme de democrație sau care au condus, în repetate rânduri, la pierderea de vieți omenești. Așadar, mă întreb, în primul rând, etic și moral, dacă un popor constrâns de drepturi și libertăți, un popor de sacrificiu pentru ca noi astăzi să trăim într-un stat consolidat democratic, nu merită, oare, să aibă pagini separate în manual de istorie și informații exhaustive din punct de vedere al cronologiei perioadei comuniste? Eu consider că merită și felicit inițiativa domnului deputat Alexandru Muraru de introducere în programa de studii liceale a disciplinei Istoria comunismului. IICCMER va pune la dispoziție toate resursele necesare implementării acestui proiect educațional’’ - a declarat prof. univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

Demersurile constante ale anumitor personaje de a reabilita totalitarismele românești de stânga sau de dreapta, abuzând în primul rând de precaritatea culturii istorice din rândul unor segmente ale auditoriului lor, pune acut problema necesității unor noi forme de instituționalizare a memoriei istorice. Scopul unor astfel de forme nu este acela de a canoniza, de a oficializa percepția sau tratarea unui personaj istoric sau a unei epoci ci este acela de a împiedica relativizarea impactului devastator al totalitarismului, mai ales prin ocultarea victimelor și a efectelor negative ale acestuia.

În acord cu obiectivele sale de activitate, IICCMER a publicat încă din 2009, urmat de reeditări în 2011 și 2014, un manual pentru liceu, denumit O istorie a comunismului din Romania. Ne-am exprimat în permanență disponibilitatea de a contribui, cu resursele intelectuale și materiale pe care la avem la dispoziție, la reactualizarea și modernizarea conținutului didactic, astfel încât demersul susținut să aibă un impact semnificativ în rândul elevilor din România, să fie ușor și conștient de înțeles, dar mai ales, să fie un instrument folosit de următoarele generații împotriva ideologiilor de tip totalitarist sau în oricare încercări de a le fi suprimate ideile, libertățile și valorile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.