DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ilan Șor: Maia Sandu și PAS vor să importe războiul, pentru a se salva cu prețul sângelui poporului

anticorupție.md
ilan sor

Situația din Republica Moldova s-a înrăutățit din cauza incompetenței grupării obscure de la guvernare, a acțiunilor și deciziilor antinaționale și antipopulare pe care le iau cei din PAS și Maia Sandu, nu din cauza războiului din Ucraina, așa cum încearcă guvernanții să ne convingă. De această părere este liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, și a fost exprimată pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Ilan Șor, toate crizele din țara noastră au fost provocate exclusiv de incompetența acestui regim ostil țării, cu mult înainte de războiul din Ucraina.

„La început a fost PAS în Moldova și abia mai târziu a început războiul în Ucraina. În 2021, un grup de inși, profund controlați de forțe externe, a propus modificarea legii cu privire la produsele petroliere. De atunci, din septembrie 2021, prețurile pentru combustibil au explodat. Imediat, s-au scumpit produsele alimentare și inflația a crescut brusc și constant în următoarele luni. Atunci, era cazul ca Guvernul să intervină prompt cu măsuri de stimulare a businessului, în special, a producătorilor agricoli, cu investiții bugetare și împrumuturi directe de la BNM, prin intermediul băncilor comerciale. În același timp, rata dobânzii pentru împrumuturi nu trebuia să depășească șase la sută. În acest mod, era salvat și sectorul real, și populația”, a menționat Ilan Șor.

Liderul Partidului „Șor” a mai adăugat că guvernul situațiilor excepționale a preferat o altă strategie, și anume, detașarea completă de procesele nefaste din economie.

„Vă amintiți, cum ne spunea principala mâncătoare de pizza, că inflația crește din cauză că ne gândim la ea? La rândul său, BNM a preferat să oprească scumpirile prin descurajarea cheltuielilor. Adică, din septembrie 2021 până în august 2022, a majorat rata de bază de la 3,65% la 21,5%, iar rezervele obligatorii – de la 26% la 40%. Ca urmare, nu doar că nu s-au micșorat prețurile și nu a fost temperat nici ritmul de creștere. Dimpotrivă, totul s-a accelerat, iar cheltuielile statului pentru împrumuturile de la bănci au crescut enorm, din cauza creșterii ratei de bază. În aceste condiții, băncile au înghețat aproape 8 miliarde de lei, pe care le-ar fi putut oferi ca împrumuturi agenților economici și populației”, a adăugat Ilan Șor.

Președintele Partidului „Șor” a mai menționat că, în timpul guvernării PAS, veniturile cetățenilor și puterea de cumpărare s-au redus cu 12%, în sectorul public, și cu 17% în economia reală, din cauza inflației explozive.

„În noiembrie 2021, a urmat și cea mai grea lovitură – majorarea tarifului pentru gazele naturale, electricitate și energia termică. Toate aceste calamități au fost provocate exclusiv de incompetența acestui regim ostil țării, cu mult înainte de războiul din Ucraina. Tocmai de aceea, guvernarea PAS încearcă acum să arunce toată vina pentru incapacitatea de a administra țara pe seama lui. Mai mult, Maia Sandu și PAS au înțeles că războiul ar putea să-i salveze chiar de la moartea politică. De aceea, au decis să-l importe, pentru a se salva cu prețul sângelui poporului”, a concluzionat deputatul Ilan Șor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.