Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilia Iașin îl sfidează pe Putin din închisoare: Pentru Putin, moartea unui lider al opoziției trebuie să devină un simbol al campaniei electorale

g4media.ro
Ilia Iașin

Meduza a publicat vineri, la prânz, un mesaj semnat de opozantul rus Ilia Iaşin aflat în detenţie într-o colonie. În mesajul său, acesta explică motivul pentru care Kremlinul a decis să-l omoare pe Navalnîi, notează Meduza, potrivit rador radio România.

După începutul războiului din Ucraina, Ilia Iaşin a decis să rămână la Moscova. S-a opus deschis atât invaziei, cât și guvernării lui Putin, în general. În cele din urmă, Iaşin a fost arestat, iar în decembrie 2022 a fost condamnat la opt ani de închisoare într-un dosar privnd difuzarea de informaţii 'false' despre forţele armate ruse (motivul urmăririi penale a fost o postare cu o înregistrare video în care opozanul rus a vorbit despre asasinarea civililor din oraşul Bucea). Politicianul ispășește în momentul de faţă pedeapsa în colonia penală nr. 3 din satul Şahtî-3 din regiunea Smolensk. Acolo a aflat Iaşin despre moartea lui Aleksei Navalnîi. În corespondența sa cu corespondentul special al publicaţiei Meduza, Svetlana Reiter, Iaşin a explicat de ce, în opinia sa, autoritățile ruse au decis să-l omoare pe Navalnîi.

Ilia Iaşin a scris în acest mesaj următoarele: 'Se pare că a fost ales cel mai nefericit moment pentru uciderea lui Navalnîi. În doar o lună, Rusia va organiza alegeri prezidențiale și se presupune că Kremlinul este interesat de o campanie electorală calmă, liniștită. De ce exact acum? Probabil că greșeala noastră esenţială este faptul că înțelegem de fiecare dată în mod eronat motivațiile lui Putin. Încercăm să privim prin prisma noastră o situație sau alta, în timp ce punctul său de vedere este fundamental diferit de al nostru. Sunt convins că uciderea lui Navalnîi a fost programată și realizată, având în vedere în mod special alegerile.

În percepţia lui Putin, în opinia mea, se pare că mai ales decesul unui reprezentant de frunte al opoziției în închisoare ar trebui să devină evenimentul principal al acestei campanii electorale, simbolul ei. Ce înseamnă o luptă pentru putere pentru un politician obișnuit - de exemplu - european? Aceasta este o procedură publică competitivă în care pari mult mai convingător faţă de adversarii tăi și obţii majoritatea voturilor alegătorilor. În acest mod legitimezi obţinerea mandatului, împreună cu atribuțiile aferente acestuia. Dar Putin nu este un politician european. Are un mod de gândire radical diferit, care a fost în mod evident şi clar exprimat de-a lungul şederii sale de mulţi ani la Kremlin. Strict vorbind, această gândire nu este deloc una specifică unui politician sau a unui om de stat, ci este gândirea unui naș al mafiei. Să privim la tot ce se întâmplă nu prin prisma unui președinte de țară, ci a liderului unei grupări care a preluat sub controlul său această țară.

Așadar, a venit momentul când trebuie să-ți confirmi autoritatea. Trebuie să faci asta în așa fel încât nimeni să nu se îndoiască de puterea ta, astfel încât nimănui nici măcar să nu-i treacă prin gând să conteste statutul dvs. Oare dvs. veţi confirma puterea în cadrul alegerilor? Nu, pentru dvs. aceasta este o procedură formală care poate fi efectuată în compania unor 'candidați no name'. Mafioţii își demonstrează puterea reală prin acte de violență și cruzime. Și mai exact prin execuția demonstrativă a unui adversar, care a îndrăznit să-l provoace. Uciderea lui Navalnîi ar trebui privită în acest context: Putin își reconfirmă puterea pe viață, distrugând ostentativ un bărbat care simbolizează o alternativă. Acesta este un semnal clar pentru instituțiile statului și pentru întreaga societate: acceptaţi, am ucis speranța, ea nu mai există. Dar eu doresc să spun că speranța trăiește. Ea va fi în viață atâta timp cât este în viață cel puțin o persoană care păstrează speranța unei schimbări în inima sa. Da, constatând triumful unui ucigaş, care se delectează cu o putere nelimitată și impunitate, este greu să nu cazi în disperare. De asemenea, este mult mai dificil să învingi frica și să continui rezistența. Dar este imperativ necesar să facem acest lucru. Altfel, noi înșine ne vom transforma în cadavre ambulante'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.