Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilia Iaşin, mesaj impresionant din închisoare după moartea lui Navalnîi:Atâta timp cât voi trăi, nu îmi va fi teamă de niciun rău. Jur. Aleksei, somn lin, frate

g4media.ro
Ilia Iașin

Politicianul rus Ilia Iaşin, care a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare într-un dosar pentru difuzarea de ştiri 'false' despre armata rusă, a postat un mesaj despre Aleksei Navalnîi pe canalul său de Telegram, notează Rador Radio România.

În postare, Iaşin susţine că a aflat despre moartea lui Navalnîi abia pe 19 februarie și își amintește, de asemenea, de politicianul Boris Nemțov, prietenul său, care a fost ucis în februarie 2015. Potrivit lui Iaşin, el înțelege absolut toate riscurile la care este supus și că viața sa este 'în mâinile lui Putin', dar adaugă că 'va continua să urmeze cursul şi să mențină demersul său, pe care îl va urma''.

Mesajul integral publicat de Meduza

'În barăcile din închisoare veştile ajung greu și am aflat abia ieri despre moartea lui Aleksei Navalnîi. Este greu să vă transmit starea mea de șoc. Este dificil să mă adun. Durerea și furia sunt insuportabile. Și cu toate acestea, nu voi rămâne tăcut, ci voi spune ceea ce consider că este important. Pentru mine nu se pune problema astfel: ce s-a întâmplat cu Navalnîi? Nu am niciun dubiu că a fost ucis. Timp de trei ani, Aleksei s-a aflat sub controlul forțelor de securitate, care în 2020 organizaseră deja o tentativă nereușită la adresa vieții sale. Acum şi-au dus misiunea la bun sfârşit. Pentru mine nu se pune problema cine l-a ucis? Nu am niciun dubiu că este Putin. El este criminal de război. Navalnîi a fost adversarul său principal din Rusia și stârnea ură la Kremlin. Putin a avut atât un motiv, cât și oportunităţi. Sunt convins că el a fost cel care a ordonat uciderea. Şi înteleg cum propaganda de stat va începe să manipuleze opinia publică. Vor susţine că moartea lui Navalnîi nu este avantajoasă pentru președinte, că este lipsită de logică uciderea lui, cu o lună înainte de alegeri, că Putin este axat pe politica globală și nu are timp să se gândească la un oarecare deţinut... O tâmpenie totală, respingeţi-o din start. După otrăvirea lui Aleksei, în 2020, propaganda l-a apărat pe Putin, argumentând faptul că 'dacă ar fi dorit să-l ucidă, l-ar fi ucis'. Totul este absolut corect. El şi-a dorit și el l-a ucis. Și nu doar că l-a ucis, ci l-a ucis în mod demonstrativ, special în ajunul alegerilor, astfel încât nimeni să nu aibă dubii în ceea ce priveşte implicarea lui Putin. De asemenea, l-a ucis în mod demonstrativ pe Prigojin, astfel încât nimeni să nu aibă dubii, în acest sens. În imaginaţia lui Putin, astfel se probează puterea: prin crime, cruzime și răzbunare demonstrativă. Aceasta este gândirea unui om de stat. Aceasta este mentalitatea unui lider al unei grupări de infractori. Așadar să recunoaștem cu toată sinceritatea: Putin este liderul unei structuri mafiote care a fuzionat cu statul nostru. El este lipsit de orice restricții morale şi legale. El îi ține pe oameni în frică, iar pe cei care nu se tem, îi băgă în închisori și îi distruge. De aceea a fost împușcat Boris Nemțov. De aceea, Aleksei Navalnîi a fost ucis. Pe parcursul a trei ani în colonie a fost torturat la carceră și forţat pentru a cerşi iertarea. Nu a funcționat și atunci i-au luat viața. Confruntarea dintre Navalnîi și Putin a demonstrat amploarea personalităților ambilor. Aleksei va rămâne în istorie ca un om cu un curaj ieşit din comun, excepțional, care a mers spre viitor pentru ceea în ce a crezut. A mers, disprețuind frica și moartea. A mers zâmbind și cu capul sus. Și a murit ca un erou.

Putin va rămâne un om mic, care a primit din greșeală o putere enormă. Un personaj care se ascunde într-un buncăr, ucide pe ascuns și îi face pe milioanele de oameni ostatici ai complexelor sale. Eu însă nu-i doresc să moară. Visez că el să răspunde pentru toate crimele comise nu numai în fața lui Dumnezeu, ci și în fața justiţiei pământești.

Aleksei Navalnîi a fost prietenul meu. La fel și Boris Nemțov. Am pledat pentru o cauză comună și ne-am dedicat viețile pentru ca Rusia să devină pașnică, liberă și fericită. Acum amândoi prietenii mei sunt morți. Simt un gol negru în interior. Și, în mod evident, înțeleg propriile mele riscuri. Sunt după gratii, viața mea este în mâinile lui Putin și este în pericol. Dar voi continua demersul meu. Stând lângă corpul neînsufleţit al lui Boris, în februarie 2015, m-am jurat să nu îmi fie frică şi că nu voi renunța și nu voi da bir cu fugiţii. Peste nouă ani, plângând după Aleksei, nu voi putea decât să repet acest jurământ. Atâta timp cât inima îmi va bate în piept, voi lupta cu tirania. Atâta timp cât voi trăi, nu îmi va fi teamă de niciun rău. Atâta timp cât voi respira, voi fi alături de poporul meu.

Jur. Aleksei, somn lin, frate.

Iulia, Liudmila Ivanovna, Anatoli Ivanovici, Oleg, Daşa, Zahar, rezistaţi!

Eu sunt alături de voi'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.