Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Iliberalismul' lui Viktor Orban este în ofensivă în estul Europei

washingtonpost.com
Viktor Orban

În REVISTA PRESEI de astăzi, STIRIPESURSE.RO vă propune o analiză din Ziarul Financiar pe tema alegerilor din Ungaria și a efectelor victoriei lui Viktor Orban asupra statelor din estul Europei.

Ziarul Financiar:

(...) Sunt mulţi alţi analişti care încearcă să explice această ruptură care se petrece sub ochii noştri între “Vechea Europa” şi “Noua Europă”.
Bunăoară, analistul Deutche Welle, Volker Wagener. Spune el: “Dacă UE vrea să facă faţă crizei interne, trebuie să înveţe să înţeleagă cealaltă parte. Trebuie înţeles că trecutul recent de care îşi amintesc oamenii a fost cu totul altfel în Est decât în Vest. Predispoziţia spre o conducere autoritară e mai pronunţată în Polonia, Ungaria sau Serbia pentru că modelul e familiar din perioada comunistă.
Faptul că acest tip de conducere a redevenit popular se explică şi prin pierderea identităţilor naţionale din motive ideologice înainte de 1989. Se pare că în Est există o nevoie de recuperare în ceea ce priveşte această identitate proprie, înainte ca oamenii să fie dispuşi să se adapteze complet la comunitatea europeană.”
Poate că Volker Wagener are dreptate. Dar eu nu cred că aşa se vor întâmplă lucrurile. Cred mai degrabă că proiectul “Europei cu două viteze” va fi accelerat de întărirea “iliberalismului” în Ungaria, Polonia sau în România. Ruptura nu va fi definitivă, dar nu va mai fi “dragostea dintâi” şi nici poziţia importantă pe care ţările din est chiar o au în sânul Uniunii. România are, de pildă, 14 voturi în Consiliul UE, acolo unde se iau deciziile cruciale. Mai multe voturi decât România are UK, Franţa, Germania şi Italia (29), Spania şi Polonia (27). România are, prin urmare, în Consiliu UE, 50% din voturile Germaniei, deşi înseamnă doar 5% din economia ei.
Ce se va întâmpla, dacă lucrurile continuă aşa? Ţările de la periferie nu vor mai avea, în opinia mea, niciun cuvânt de spus în deciziile comune sau vor fi consultate doar pe teme banale. Corporaţiile vor continua să facă afaceri aici, iar statele iliberale va trebui să le accepte, pentru că fără ele s-ar prăbuşi. Abia atunci cei care plâng azi că “sunt extrase resursele” vor avea dreptate. Pentru că ţările vor fi nevoite să vândă ca să se întreţină, fără a beneficia de avantajul unei uniuni, fără a-şi putea apăra poziţia prin negocieri de la egal la egal. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Mohamed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei saudite, efectuează o vizită de trei zile în Franţa. O premieră pentru cel care, la doar 32 de ani, este déjà considerat drept omul forte al regatului wahhabit. In cursul întrevederii sale cu preşedintele Emmanuel Macron, s-au evocat diversele crize regionale şi în particular cea din Yemen unde Arabia saudită conduce de trei ani o coaliţie armată contra rebeliunii şiiţilor houthi.
Războiul din Yemen a făcut déjà numeroase victime şi a provocat un adevărat dezastru umanitar. Ori, o parte din armele folosite de coaliţia anti-houthi din Yemen condusă de Arabia saudită sunt de provenienţă franceză. In aceste condiţii, mai trebuie oare să vindem arme regimului saudit, este o întrebare ce revine cu insistenţă în actualitatea franceză. «Ea este pusă cu precădere de organizaţiile de apărare a drepturilor omului precum Médecins du monde, Human Rights Watch sau Amnesty International», notează colegii noştri francezi de la RFI.
Franţa este al treilea exportator de arme din lume iar Arabia saudită şi Emiratele arabe unite, două state de vârf în războiul yemenit, fac parte dintre principalii clienţi ai industriei franceze de armament. Cu alte cuvinte, arme franceze sunt foarte probabil folosite pentru a comite crime de război în Yemen. E motivul pentru care zece ONG-uri cer preşedintelui Emmanuel Macron să suspende exportul de arme spre Arabia saudită, asta chiar în momentul în care prinţul moştenitor Mohamed bin Salman se află la Paris pentru o vizită de trei zile. Parisul refuză pentru moment categoric să suspende aceste vânzări de arme pe motiv că nu există nicio dovadă că ele ar fi folosite în Yemen contrar dreptului internaţional.
Spre deosebire de recentele etape britanice şi americane în cursul cărora «MBS» - cum i se spune pe scurt prinţului moştenitor – a semnat contracte în valoare de zeci de miliarde de dolari, la Paris « recolta » va fi aproape de zero. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, luni, că plănuieşte să aibă o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un în luna mai sau la începutul lunii iunie, pentru a ajunge la o înţelegere privind denuclearizarea Peninsulei Coreene, relatează site-ul agenţiei Yonhap.
Trump a făcut declaraţii la Casa Albă, în urma unei şedinţe a cabinetului său, şi a precizat că SUA şi Coreea de Nord poartă discuţii pentru pregătirea unui summit.
"În privinţa Coreei de Nord, aşa cum probabil aţi văzut, suntem în contact cu ei şi ne vom întâlni cândva în luna mai sau la începutul lunii iunie. Şi cred că ambele părţi vor avea un respect enorm ... şi să sperăm că vom putea încheia o înţelegere cu privire la denuclearizarea Coreei de Nord. Ei au spus asta; noi am spus asta. Sperăm că va fi o relaţie cu mult diferită faţă de cea din ultimii mulţi ani", a spus preşedintele american.
Casa Albă a anunţat, duminică, faptul că va menţine presiunea maximă şi sancţiunile asupra regimului nord-coreean până când vor fi obţinute progrese semnificative în cadrul discuţiilor. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Ne-am plâns de atâtea ori - şi pe bună dreptate - de modul în care este condusă România unei democraţii mereu firave şi neterminate, încât poate e cazul că, măcar în această săptămână de bucurie a creştinătăţii ortodoxe, să mai vorbim şi despre altceva.
În Europa, ţările care nu au adoptat legislaţia strictă sunt Franţa, Germania, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Spania şi, până la noi decizii, Marea Britanie.
Sursa informaţiei :Cirques de France care, foarte elegant, menţionează că "Animalele nu sunt nişte clovni".
Dar ce sunt?
Există nenumărate răspunsuri, fiecare legate de un anume stadiu al civilizaţiei umane, de un anumit tipar mental specific fiecărui popor, unei educaţii cu diferite rădăcini religioase. Ar fi imposibil de rezumat totul, important este că, spre cinstea noastră, avem în fine o asemenea legislaţie care, chiar dacă parţială în unele ţări, nu mai permite intrarea în arenă a animalelor sălbatice pentru distracţia de tip catharsis a publicului care nu ştie nimic, şi mai ales nu trebuie să ştie vreodată, ceva despre şirul de suferinţe cumplite pe care le implică dresajul acestora.
Iată de ce, în această a doua zi după Paşte, am ales un fragment dintr-un interviu absolut emoţionant, cu atât mai important ca mărturie directă despre infernul trăit de animalele circului, cu cât cel care vorbeşte este Andre-Josph Bouglione, urmaşul unei familii celebre de organizatori de spectacole de circ, el însuşi dresor de mare succes care şi-a anunţat decizia de a renunţa definitiv la meseria sa de bază pentru a se consacra organizării în continuare a unor noi formule de spectacole. Luând din tradiţia circului numerele spectaculoase de magie, acrobaţie, momente comice, balet, demonstraţii de lupte martiale, etc. Împreună cu soţia sa Sandrine, şi ea fostă dresoare, a lansat proiectul unui "circ ecologic, un circ 100% cu participarea oamenilor" şi a scris o carte intitulată  Contre l'exploatation animale.
Iată ce spunea el pentru Liberation: "Atât eu cât şi soţia mea suntem convinşi că singura soluţie pentru salvarea circului tradiţional este să nu mai folosim animalele. De mai mulţi ani, constat că numere cu animale crează a stare de neplăcere deoarece, azi, publicul este mai sensibil la cauza animalelor. Brusc, oamenii preferă să nu mai vină la circ...Cuşca înseamnă pentru animale închisoarea pe viaţă". (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.