Consiliul Judeţean Bihor a lansat sâmbătă, odată cu deschiderea evenimentului "Gusturi şi tradiţii de Bihor", publicaţia "Reţete tradiţionale de Bihor", realizată din fonduri europene, cu 49 de preparate româneşti, maghiare, slovace şi evreieşti, culese de la localnicii din satele bihorene.
"Astăzi şi mâine, bihorenii şi turiştii se vor putea bucura şi de gustul acestor preparate pentru că mai mulţi specialişti, gospodine şi elevi de la şcolile de profil, alături de profesorii lor specializaţi în arta culinară, vor pregăti câteva dintre aceste reţete. Motivele pentru care facem astfel de proiecte se datorează faptului că vrem să ne recuperăm şi să ne valorificăm valorile tradiţionale şi specificul nostru local. Vrem să punem mai mult în valoare potenţialul turistic al judeţului şi să devină mai atractiv turistic şi prin evidenţierea reţetelor tradiţionale", a declarat sâmbătă, în conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, scrie agerpres.ro.
Cele o mie de exemplare au fost tipărite, deocamdată, doar în limba română, urmând în viitorul apropiat să se mai editeze alte 500 de volume în maghiară şi tot atâtea în engleză. Varianta online se poate descărca gratuit de pe site-ul www.cjbihor.ro/despre-bihor/turism.
Potrivit lui Mircea Mălan, reţetarul, în 150 de pagini, color, "o carte de vizită pentru cei care doresc să cunoască Bihorul", este structurat în cinci capitole: Plăcinte - 7 reţete; Gustări calde şi reci - 6 reţete; Supe din legume şi carne - 12 reţete; Feluri principale - 16 reţete şi Dulciuri şi foietaje - 8 reţete.
Majoritatea reţetelor sunt ilustrate cu imagini din timpul gătirii, fiind menţionate şi sursele care au stat la baza culegerii textelor.
Fiecare reţetă a fost documentată de o echipă interdisciplinară, de la Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, cu sprijinul muzeografilor de la Muzeul Ţării Crişurilor, în special al profesorului de istoria artei Aurel Chiriac.
Directorul Asociaţiei de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurca, a precizat că această publicaţie s-a realizat printr-un proiect transfrontalier al CJ Bihor, cu mai mulţi parteneri, având un buget de circa 35.000 de euro. La realizarea lui au contribuit şi primăriile din judeţ, cu informaţii legate de reţete şi gospodine care le mai prepară.
Mihai Jurca a afirmat că, din aceste 49 de reţete, prin implicarea Ministerului Agriculturii, 12 vor fi certificate ca reţete tradiţionale de Bihor.
"Acesta a fost primul şi cel mai important obiectiv. Astăzi avem primul eveniment care sărbătoreşte reţetele tradiţionale de Bihor, probabil primul dintr-un lung şir de evenimente ce se va întâmpla anual. Fiecare reţetă a avut nevoie de o documentaţie tehnică, pentru a explica raţiunea istorică, de ce este ea specifică judeţului Bihor. Toate acestea le-am făcut, ele sunt acum în curs de autorizare la Ministerul Agriculturii şi sperăm, ca într-un viitor apropiat, să primim şi certificările, urmând ca noi să mergem mai departe cu certificările la nivelul Uniunii Europene, să avem produse locale certificate la nivel european", a precizat Mihai Jurca.
Muzeografa Sabina Horvat a argumentat partea istorică a evoluţiei regimului alimentar tradiţional din zona Bihorului, care ţine de un sistem ocupaţional, anume de agricultură, cele două ocupaţii - cultivarea cerealelor şi creşterea animalelor - stând la baza alimentaţiei tradiţionale.
Timp de două zile, în Cetatea Oradea are loc evenimentul "Gusturi şi tradiţii de Bihor", cu scopul de a promova judeţul prin mâncarea tradiţională specifică, de a încuraja restaurantele să includă în meniurile lor cât mai multe astfel de reţete locale şi de a crea un cadru de colaborare între producătorii locali şi sectorul HoReCa.
Pe parcursul celor două zile, vizitatorii vor putea degusta gratuit din preparatele tradiţionale gătite din cartea de bucate "Reţete tradiţionale de Bihor", preparate de patru bucătari şi şase gospodine din sate bihorene. De asemenea, oaspeţii vor putea degusta, tot gratuit, bucatele oferite de echipele Colegiului tehnic ''Mihai Viteazul'' şi de la Colegiul economic ''Partenie Cosma''. Se vor putea degusta sarmale cu păsat, plăcinte pe fier (lopată), Plăcintă de Beiuş, toros, bogracs şi altele.
Directorul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Liviu Buţiu, a menţionat că atmosfera va fi întregită de momente artistice susţinute, sâmbătă şi duminică, de la ora 16,00 la 20,00, de ansambluri folclorice locale, atât româneşti, cât şi maghiare, slovace şi evreieşti, cu artişti consacraţi - precum Florica Zaha, Antoanela Ferche-Buţiu, Ioana Urs, dar şi tinere talente. Meşterii populari vor fi prezenţi cu ateliere de olărit, pielărie, ţesătorie şi sculptură în lemn.
Evenimentul este susţinut de Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Primăria Oradea şi Visit Oradea.
Comentează