Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilie Bolojan îi spune lui Clotilde Armand ce să facă: 'Nu ai decât două posibilităţi, ori o renegociere de contract, dacă ai cu cine discuta, ori îl reziliezi'

Facebook
clotilde romprest

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că nu a apucat să vadă gunoaiele din Sectorul 1 din Capitală, însă cunoaşte foarte bine problema şi, din punctul său de vedere, este necesară ori o renegociere de contract cu firma de salubrizare, ori o reziliere de contract.

Ilie Bolojan a fost întrebat, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, despre problema gunoaielor din Sectorul 1 şi despre preţul de 14 ori mai mare pe care îl plătesc locuitorii din Sectorul 1 faţă de cei din Oradea.

Citește și: Ilie Bolojan explică modul în care se aranjează concursurile de angajare: 'E adevărată această situaţie, în multe locuri'

”Nu am apucat să trec prin Sectorul 1, dar ştiu tema salubrizării care este în toată media. Nu ştiu exact cifrele legat de acest 14 ori mai mare preţul, dar este clar că se plăteşte mult mai mult per cap de locuitor. Trebuie verificat şi în ce constau anumite prestări de servicii, dar este cât se poate de clar că sunt nişte probleme care sunt generate de două- trei componente de bază”, a declarat Ilie Bolojan.

Prima componentă să referă la ”ieşirea din populism”, crede Bolojan.

”Prima este legată de necesitatea ieşirii dintr-un populism. Populism înseamnă că într-un sector sau într-un oraş cu PIB-ul cel mai mare din România, cu nivelul de salarizare mediu, cel mai mare din România, nu poţi să adopţi nişte politici cu un pronunţat caracter social, că e o fractură logică în chestiunea aceasta. Aici mă refer nu doar la actualul primar pentru că e de şase luni de zile, nu pot să judec ce se întâmplă, ci de deciziile anterioare”, a declarat liderul CJ Bihor.

Bolojan este de părere că atunci când oamenii au servicii gratuite, nici nu au motive să recicleze.

”În momentul în care faci servicii de salubrizare fără ca cetăţenii să plătească, deci primesc ceva gratis, vă daţi seama că acel serviciu nu mai are valoare pentru tine. Niciodată un cetăţean căruia i se ridică gunoiul gratuit, nu o să colecteze selectiv, el nu percepe că este un cost diferit dacă colectează la grămadă sau colectează pe două sau trei fracţii. Prin urmare, nicăieri în lume nu există servicii gratuite şi nelimitate. Pot fi nişte măsuri cu caracter social pentru anumite categorii, dar această chestiune nu există nicăieri”, a declarat Bolojan.

Cea de-a doua componentă este una de fond, spune Bolojan şi priveşte contractul încheiat în anii anteriori.

”A doua problemă de fond este un contract care a fost încheiat în anii anteriori, unde tarifele, după câte se pare, datorită volumului lor, arată că nu sunt în regulă”, a declarat Ilie Bolojan.

Rezolvarea problemei este fie renegocierea contractului, fie rezilierea lui, a mai declarat Ilie Bolojan.

”Nu ai decât două posibilităţi, ori o renegociere de contract, dacă ai cu cine discuta, ori o reziliere de contract. Din nou, trebuie văzut care sunt clauzele contractelor. Eu, când am fost ales primar, i-am contactat pe principalii contractori şi am renegociat scăderea prestaţiilor cu aproximativ 10-15 la sută, aproape în toate domeniile”, a declarat Bolojan.

În timpul unei şedinţe de Consiliu Local, primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, le-a prezentat consilierilor o comparaţie între tarifele practicate în Bucureşti de Romprest pentru servicii de salubritate şi cele ale operatorului local din Oradea.

”Oradea şi Sectorul 1 sunt UAT (Unităţi Administrativ Teritoriale) similare din România ca populaţie, buget, suprafaţă şi nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Preţul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus faţă de Oradea. Preţul unitar pe metru cub pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la populaţie în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, faţă de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferenţe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1”, se arată în documentul prezentat de primarul Armand.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.