Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imaginea care răstoarnă tot ce știam: când a apărut, de fapt, celebra pizza. Descoperire incredibilă în Italia/ Foto

pizza

Pe 27 iunie, Parcul Arheologic din Pompei a anunțat că a fost descoperită o nouă frescă reprezentând o focaccia (o pâine italiană), care seamănă izbitor cu pizza de astăzi. În ultimii ani, situl a început să excaveze zone neexplorate anterior din orașul, odinioară plin de viață, care a fost îngropat în timpul erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr, informează BBC.

În anunțul făcut, directorul Gabriel Zuchtriegel a descris o frescă de natură moartă frumos conservată care înfățișează o cupă de vin lângă o focaccia pe o tavă de argint care conține diverse fructe și ceea ce pare a fi moretum, o pastă romană de ierburi și brânză.

Pe măsură ce mass-media a aflat de noua descoperire, o frază a ajuns rapid în fruntea clasamentului de căutare pe Google: "pizza romană antică". Dar există suficiente dovezi pentru a confirma că pâinea plată ilustrată în fresca pompeiană este o formă timpurie a îndrăgitei pizza?

content-image

Ceea ce se vede în imagini ar putea fi asemănat cu pizza de astăzi. De fapt este o pâine plată din epoca romană peste care se adăugau fructe sau alte ingrediente.

Procesul de coacere seamănă foarte mult cu cel în care se face pizza de astăzi. Respectivul blat era băgat la cuptor împreună cu ingredientele.

Această frescă este prima reprezentare picturală a mâncării așezate pe o pâine plată circulară într-un cadru roman, ceea ce coroborează referințele literare, cum ar fi Eneida, la această practică în mesele romane antice.

De remarcat că acest tip de pâine are și marginile asemănătoare cu cele ale pizzei de astăzi. Cel mai probabil ”bordura” era folosită pentru a împiedica alimentele umede să cadă de pe suprafața pâinii în timp ce oamenii o mâncau.

Când știam noi că a apărut pizza?

Pizza este un fel de mâncare cu originea în Napoli, Italia. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roșii și brânză, plus alte topping-uri opționale, preparată la cuptor.

Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de "pâine plată acoperită cu brânză" în limba italiană.

Termenul de „pizza” a fost menționat pentru prima oară într-un text latin datat din 997, descoperit într-un orăsel italian din sud, lângă Napoli. Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului orașului duodecim pizze (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului și Paștelui. Termenul propriu-zis poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:

- din cuvântul grec „pikte” (însemnând „cocă frământată”), care în latină a devenit „picta” și ulterior „pitta”;

- din termenul în latină „pinsa” (însemnând „a bate”), putându-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);

- din cuvântul în latină „picea”, care poate să se refere la faptul că aceasta se înnegrește în cuptor; sau

- din termenul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.

În Italia, orașul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, în special fiindcă era foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Adițional, probabil datorită faptului că pizza era așa de îndrăgită de locuitorii mai săraci, marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia. Astfel, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit marginea pizzei era aruncată.

Însă această perioadă a reprezentat doar începutul pizzei, fel de mâncare care astăzi se găsește oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare.

Istoria pizzei moderne a început o dată cu aducerea roșiilor în Europa din America, în secolul XVI. La început însă s-au bănuit a fi otrăvitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII săracii din Napoli obișnuiau să pună sos de roșii peste pâinea lor plată. Așa s-a născut pizza pe care o cunoaștem astăzi. Cu timpul a câștigat popularitate și turiștii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele rețete de pizza, preparate de pizzaioli.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.