Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imagini cu soldaţi israelieni dând foc la alimente, vandalizând magazine şi jefuind case particulare din Gaza. Ce spune armata israeliană

captura youtube
soldat israelian

Tensiunea atinge cote paroxistice. Soldații israelieni sunt acuzați că se comportă ca niște sălbatici. Ei nu s-ar limita doar la operațiuni militare obișnuite ci au trecut la tactică de distrugere totală a tot ce înseamnă palestinian.

Mai multe videoclipuri care circulă online şi care au fost analizate de CNN arată soldaţii israelieni din Gaza comportându-se în mod agresiv şi lipsit de respect faţă de populaţia civilă, în timp ce alte filmări arată soldaţi care jefuiesc case particulare, distrug proprietăţi civile şi folosesc un limbaj rasist şi plin de ură.

Un soldat israelian se uită direct în cameră, apoi se întoarce şi dă foc la o grămadă de alimente. "Aprindem lumina în acest loc întunecat şi îl ardem până când nu va mai exista nicio urmă din el", spune militarul în timp ce un alt camarad alimentează flacăra. Soldaţii spun că se află în Shejaiya, un cartier din oraşul Gaza. Ei se filmează în timp ce ard alimente într-un loc în care situaţia umanitară este acum atât de gravă, încât organizaţiile internaţionale avertizează că oamenii riscă să moară de foame.

content-image

Alte imagini din Gaza care au circulat începând de joi pe reţelele sociale arată mai mulţi bărbaţi luaţi în custodie de armata israeliană care au fost puşi să se dezbrace până la lenjeria intimă, să îngenuncheze pe stradă, să poarte bandaje peste ochi şi să fie înghesuiţi în remorca unui vehicul militar.

Întrebată de CNN despre aceste videoclipuri, armata israeliană nu a contestat veridicitatea lor, locaţia sau faptul că soldaţii săi au fost implicaţi. Însă IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) a condamnat comportamentul soldaţilor, despre care a spus că nu sunt conforme cu regulile sale, adăugând că autorii vor fi pedepsiţi.

"IDF a luat măsuri şi va continua să acţioneze pentru a identifica comportamente nepotrivite şi comportamente care nu se aliniază cu morala şi valorile aşteptate de la soldaţii IDF", a spus armata într-o declaraţie trimisă CNN.

Videoclipurile, multe dintre ele postate pe reţelele sociale aparent chiar de către soldaţi, se adaugă protestelor internaţionale faţă de comportamentul IDF în timp ce ofensiva militară împotriva Hamas continuă în Gaza. Israelul a lansat războiul în urma atacului terorist al Hamas pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, când peste 1.200 de persoane au fost ucise şi aproximativ 240 au fost luate ostatice. De la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, 19.000 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene din enclavă. Deşi CNN nu poate verifica independent acest bilanţ, IDF a declarat că a lovit peste 22.000 de ţinte în Gaza în primele şase săptămâni de război.

CE ARATĂ VIDEOCLIPURILE

În timp ce IDF afirmă că nu vizează civili din Gaza, înregistrările video arată că unii dintre soldaţii săi nu respectă prea mult vieţile locuitorilor obişnuiţi din Gaza. Într-o înregistrare video, un soldat este văzut umblând prin garderoba unei femei, inclusiv prin lenjeria intimă, şi făcând remarci dispreţuitoare şi sexiste despre femeile arabe. Un alt clip arată cum un soldat al IDF vandalizează un magazin spunând că este la Jabalya, un oraş din nordul Gazei. Unul câte unul, el ia obiectele magazinului, zdrobindu-le de podea şi de tejghea. La un moment dat, ia două păpuşi de pe un raft şi le sparge capetele.

content-image

În alte videoclipuri, soldaţi zâmbitori sunt văzuţi distrugând maşini civile cu un vehicul militar, plimbându-se cu bicicletele copiilor printre dărâmăturile unei clădiri distruse şi făcând haz de necaz pe seama lipsei de alimentare cu apă într-o casă privată.

O fotografie partajată online arată un soldat care stă lângă un semn în ebraică pictat cu spray pe un zid din Gaza pe care scrie: "În loc să ştergem graffiti, haideţi să ştergem Gaza".

Dror Sadot, de la organizaţia israeliană pentru drepturile omului B'Tselem, a declarat că aceste videoclipuri sunt doar un simptom al unei probleme mult mai mari. "Este mai mult decât lipsă de respect şi nepăsare, este dezumanizare", a declarat ea pentru CNN. "Şi cred că nu este surprinzător când auzi ce spun politicienii şi înalţii oficiali despre palestinienii din Gaza, fără a face diferenţa între Hamas şi civili. Se confundă", a adăugat ea. Sadot crede că politica IDF faţă de Gaza este una de "răzbunare" pentru atacul terorist al Hamas din 7 octombrie.

Şocul provocat de amploarea şi brutalitatea atacului a reverberat în Israel, o ţară relativ mică, cu o populaţie de mai puţin de 10 milioane de locuitori. Mulţi israelieni cunosc pe cineva care a fost ucis, a pierdut o rudă sau un prieten sau a fost afectat în alt mod. Societatea israeliană sprijină în continuare în proporţie covârşitoare IDF şi operaţiunea sa din Gaza, în ciuda numărului tot mai mare de victime israeliene, a opoziţiei internaţionale, a numărului mare de victime civile şi, mai nou, a unor videoclipuri precum acestea.

CE SPUNE ARMATA ISRAELIANĂ

Generalul în retragere al IDF Israel Ziv a declarat pentru CNN că a văzut videoclipurile şi a fost atât de deranjat de ele încât a contactat comandanţii IDF care se ocupă de soldaţii implicaţi. "Mi s-a (spus) că comandantul brigăzii îi va pedepsi pe cei care au făcut asta după ce vor înceta să mai lupte", a declarat el pentru CNN.

În declaraţia sa pentru CNN, IDF a precizat că "vor fi luate măsuri disciplinare în ceea ce îi priveşte pe soldaţii implicaţi". Solicitat pentru detalii despre aceste măsuri, IDF nu a răspuns la întrebările CNN.

Joi, comentând înregistrări video separate care arătau soldaţi israelieni cântând rugăciuni evreieşti în difuzoarele unei moschei din oraşul Jenin din Cisiordania ocupată, FDI a declarat că i-a scos pe cei implicaţi din activitatea operaţională şi că vor fi "disciplinaţi în consecinţă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.