Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imagini INEDITE cu Gabriel Oprea la Bruxelles: Ce a făcut vicepremierul / VIDEO

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, mandatul încredinţat de preşedintele Iohannis şi de premierul Ponta, care prevede că România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranţi de către Comisia Europeană.

Pe generalul (r) Oprea l-am gasit in trei ipostaze in montajul oficial... In prima, profesorul universitar doctor Gabriel Oprea se apleaca sa-si seteze sub masa ceea ce par a fi castile pentru traducere, sub privirile si gesturile grijulii ale secretarilor de stat Ilie Botos si Bogdan Tohaneanu si ale sefei Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Luminita Odobescu (min. 0.30)

ot ambasadoarea Odobescu i-a fost si partenera de conversatie viceprim-ministrului Oprea in a doua secventa in care apare el, undeva mai micut, in fundal, in filmuletul de la Consiliul JAI (min. 2.45).

În cea de-a treia secventa, pe ministrul roman de interne, senatorul Gabriel Oprea, presedinte al UNPR, il putem vedea la masa de discutii, alaturi de omologii sai din UE (min. 6.00).

"Vicepremierul a arătat că, potrivit mandatului, România va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene şi nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană", se arată într-un comunicat remis de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În intervenţia sa, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că România susţine nevoia unei abordări comune a problemei migraţiei cu care se confruntă unele state europene, apreciind necesară coerenţa cu orientările strategice date de Consiliul European extraordinar din 23 aprilie în ceea ce priveşte caracterul voluntar al măsurilor de solidaritate ale UE.

Totodată, ministrul de Interne a menţionat că pentru asumarea unui nou angajament politic în privinţa relocării intra-UE "este necesară o foarte atentă cuantificare a tuturor aspectelor de natură practică pe care le incumbă o asemenea măsură, cum ar fi: implicaţiile financiare, situaţia capacităţilor naţionale de recepţie, integrarea persoanelor relocate în ţările-gazdă, durata de relocare şi aspectele privind returnarea".

În cadrul discuţiilor cu miniştrii de Interne din UE şi membrii Comisiei Europene, Gabriel Oprea a subliniat că România contribuie activ la securitatea comună a Uniunii, fiind pe locul al II-lea ca număr de experţi care activează în FRONTEX şi, în special, prin securizarea a 2.070 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, lucru pe care îl face cu responsabilitate, acţionând ca un membru de facto al spaţiului Schengen.

Referindu-se la situaţia înregistrată în statele europene, vicepremierul a susţinut, potrivit comunicatului citat, că este nevoie de o strategie amplă, integratoare şi finanţată corespunzător, care să vizeze atât intervenţia la sursă cu măsuri de natură economică, socială şi educaţională, cât şi cooperarea cu ţările de tranzit, care joacă un rol crucial în limitarea plecărilor masive spre Europa.

"Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a apreciat ca extrem de importantă intensificarea tuturor măsurilor de combatere a traficului ilegal de persoane prin consolidarea şi intensificarea schimbului de informaţii şi date şi a anunţat că România este dispusă să contribuie suplimentar la activităţile operative ale FRONTEX şi ale altor agenţii ale Uniunii Europene din domeniul securităţii", se mai spune în comunicat.

De asemenea, vicepremierul Oprea a punctat ca extrem de importantă luarea cu celeritate a măsurilor de triere pentru identificarea persoanelor care nu se califică pentru obţinerea protecţiei internaţionale şi returnarea acestora conform standardelor în materie.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională a menţionat că este, totodată, necesară monitorizarea permanentă a evoluţiei situaţiei şi în alte zone de conflict care ar putea genera fluxuri masive de refugiaţi, referindu-se la Ucraina. Totodată, este importantă şi consolidarea cooperării cu Organizaţia Naţiunilor Unite din cel puţin două considerente - al sprijinului umanitar pe care îl poate oferi în zonele de conflict şi al misiunilor de menţinere a păcii pe care le poate lansa sau consolida în zonele de interes pentru Uniunea Europeană, indică sursa citată.

"Am susţinut permanent aplicarea principiului solidarităţii iar România ştie să fie solidară cu partenerii săi din Uniunea Europeană", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, în încheierea intervenţiei sale în cadrul Consiliului JAI.

În cadrul reuniunii la care participă miniştrii de Interne din Uniunea Europeană şi reprezentanţii Comisiei Europene sunt discutate toate aspectele cuprinse în pachetul de propuneri prezentat de către Comisia Europeană la data de 9 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.