Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Credincioșii sunt legitimați la Sărbătoarea de Dimitrie cel Nou (FOTO)

Inquam Photos/ Octav Ganea
sfantul dimitrie controale

Imagini revoltătoare pe dealul Patriarhiei. Credincioșii s-au așezat încă de la primele ore la cozi pentru a avea ocazia să ajungă la baldachinul cu moaștele lui Dimitrie cel Nou, Ocrotirorul Bucureștiului.

Vezi și: Nelu Tătaru a cedat și a spus: De ce România raportează un număr atât de mare de pacienți decedați din cauza COVID-19

Măsurile luate de Patriarhia Română pentru evitarea aglomerației și de asigurare a distanțării fizice în conformitate cu normele sanitare în vigoare au fost dublate de măsuri dure ale Jandarmeriei Române prezentă în mare număr la manifestare. Credincioșii sunt trecuți prin filtre, sunt verificați minuțios și legitimați care sunt sau nu din București... doar cei cu buletin sau carte de identitate de București sunt lăsați să ajungă la raclă.

Moaștele Sfântului Dimitrie au fost scoase duminică dimineața în procesiune și așezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală din Capitală, spre închinare credincioșilor. Sărbătoarea Sfântului Dimitrie a început duminică dimineața, când sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie au fost scoase în procesiune și așezate spre închinare credincioșilor în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale, anunță basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române.

Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pelerinii se pot închina și la moaștele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie.

Toate raclele sunt acoperite cu geam transparent și dezinfectate de voluntari după fiecare închinător.

Potrivit Patriahiei, credincioșii din municipiul București care doresc să se închine la Sfintele Moaște, o pot face în următoarele condiții: accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele, pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe, pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare, se va crea un flux unic de circulaţie a credincioșilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie, iar voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.

De asemenea, au fost luate și alte măsuri, printre care renunțarea la procesiunea „Calea Sfinților” la care participau foarte mulți preoți și credincioși, reducerea numărului de clerici slujitori și cântăreți bisericești la toate slujbele sărbătorii, reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaște spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie) și protejarea raclelor cu moaștele Sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Duminică, între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârșitul zilei de 27 octombrie 2020, după închinarea ultimului credincios, a anunțat Patriarhia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.