Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IMAGINI UNICE de la Palatul Cotroceni: Ce i-a spus Klaus Iohannis Patriarhului Daniel, care l-a vizitat alături de Patriarhul Constantinopolului VIDEO

Administratia Prezidentiala
iohannis bartolomeu daniel

Președintele Klaus Iohannis nu va participa, duminică, la ceremonia de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului! În schimb, președintele i-a invitat, la Palatul Cotroceni, pe Patriarhul României, Daniel, dar și pe Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I.

Cei trei s-au întâlnit, sâmbătă, și au discutat la Cotroceni. Președintele i-a întâmpinat și s-a fotografiat cu cei doi înalți prelați.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

”Îmi face o mare plăcere să mă vizitați astăzi, alături de Sanctitatea Sa”, au fost cuvintele lui Klaus Iohannis când a dat mâna cu Patriarhul Daniel și cu Patriarhul Constantinopolului.

Evenimentele care marchează sfinţirea Catedralei Naţionale au început vineri. Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a sosit vineri, la ora 12.45, la Catedrala Patriarhală, fiind întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Bartolomeu a venit însoţit de o delegație a Patriarhiei Ecumenice, precum şi de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra. Delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus aduce racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până în ziua următoare, sâmbătă, ora 16.00.

Citește și: Există salarii de lux în radioul public! Cât primește lunar șeful SSR

Sâmbătă, la ora 16.30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13.00.

Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi.

Citește și: ‘Ordin’ pentru români! Ce telefoane ar putea să dispară din România

Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

Duminică, începând cu ora 8.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire.

Citește și: Reacția lui Teodorovici după aprobarea rectificării bugetare! ‘Cheltuielile pentru asistenţa socială cresc’

Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

Citește și: BNR Curs valutar, 23 noiembrie. Cum termină euro săptămâna

Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.

Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.