Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imaginile care dezvăluie tensiunile de la Moscova: Economiștii ruși, puși la grea încercare în războiul pornit de Putin

Radu Pop
Vladimir Putin

Imagini de la întâlnirea liderului rus Vladimir Putin cu guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, premierul rus Mikhail Mishustin și ministrul finanțelor, Anton Siluanov, îi arată pe economiștii ruși într-o stare tensionată, după ce Federația Rusă nu-și mai poate folosi o parte din fonduri în urma sancțiunilor impuse de Statele Unite și UE.

content-image

content-image

Rubla s-a depreciat cu aproape 30% în urma sancţiunilor occidentale privind o serie de bănci ruseşti şi a excluderii unora dintre ele din sistemul de comunicaţii interbancare internaţional - SWIFT.

UE a înghețat tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei, o lovitură fără precedent pentru economia rusă. Băncile excluse din sistemul de plăţi interbancare vor fi dintre cele care au fost deja sancţionate anterior de UE; pe această listă se află Sberbank, Vneshtorgbank (VTB), Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Vnesheconombank (VEB), Alfa Bank şi Bank Otkritie.

Statele Unite au interzis luni persoanelor fizice şi companiilor americane să facă afaceri cu Banca centrală a Rusiei, Fondul suveran de investiţii al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe, transmite Bloomberg.

Restricţiile adoptate de SUA şi UE cu privire la activele Băncii Centrale a Rusiei vor imobiliza aproape jumătate din fondurile de război ale lui Putin, a estimat o purtătoare de cuvânt a Trezoreriei americane. Oficialii americani estimează că Putin dispune de rezerve valutare în valoare de aproximativ 630 miliarde de dolari.

Toate aceste decizii vin la două zile după ce SUA, Marea Britanie, Canada şi UE au anunţat că vor bloca accesul unor mari bănci ruseşti la sistemul SWIFT, vor lua măsuri pentru a opri Banca Centrală a Rusiei să vină în sprijinul economiei ruseşti şi de asemenea vor începe să sechestreze iahturile şi vilele din Occident ale oligarhilor ruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.