Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Importul de deşeuri pe bază de polimeri a fost interzis în Turcia, după acuzaţii că a devenit 'groapa de gunoi a Europei'

TOTB.ro
peturi plastic

Turcia a interzis importul de deşeuri pe bază de polimeri, în urma protestelor declanşate după publicarea unor imagini cu deşeuri de mase plastice provenite din Europa şi care sfârşesc aruncate în gropi, provocând daune de mediu majore în această ţară, transmite AFP.

Un ordin publicat marţi în Monitorul oficial de către Ministerul Comerţului a retras polimerii de pe lista deşeurilor autorizate la import în Turcia, potrivit agerpres.ro.

Polimerii sunt utilizaţi la fabricarea unor obiecte de uz cotidian, precum pungi, caserole alimentare, ustensile de bucătărie sau jucării, găsite frecvent printre deşeurile din material plastic.

Din 2019, Turcia a devenit principala destinaţie pentru deşeurile aduse din Europa, ceea ce a permis industriei reciclării să prospere.

Însă publicarea în presă a imaginilor cu ambalaje din material plastic aduse din Europa şi aruncate în gropi sau pe marginea drumurilor a provocat un val de proteste în ţară.

Aceste deşeuri, ce ar trebui să fie reciclate, sunt uneori incendiate, degajând nori de fum toxic.

'Turcia a devenit groapa de gunoi a Europei', au titrat numeroase publicaţii turce care au publicat aceste imagini.

Potrivit Eurostat, Turcia a importat în 2019 circa 48.500 tone de deşeuri pe lună, comparativ cu 33.000 tone în 2018.

Un raport publicat în mai de Greenpeace arată că Turcia a devenit principala destinaţie a deşeurilor britanice după ce China a interzis în 2017 importul a numeroase tipuri de mase plastice.

'Statele membre ale UE au exportat de 20 de ori mai multe deşeuri plastice în Turcia în 2020 decât în 2016, volumul trecând de la 22.000 tone la 447.000 tone', precizează raportul.

Activiştii ecologişti atrag atenţia asupra lipsei de transparenţă şi de control în ce priveşte gestionarea acestor deşeuri.

Decizia Turciei ar putea schimba radical situaţia pe piaţa mondială a reciclării.

Ordinul ministerului le lasă un termen de 45 de zile firmelor pentru a încheia procedurile vamale pentru deşeurile aflate deja în tranzit, dar care nu au ajuns încă în Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.