Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Importurile de gaz natural lichefiat ale UE din Rusia au înregistrat cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani

TASS
gnl

Importurile de GNL ale Uniunii Europene din Rusia au crescut anul trecut cu 31%, respectiv 35% față de volumele din 2020 și, respectiv, 2021, scrie yenisafak.com.

Importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) în UE din Rusia anul trecut au fost cele mai mari din ultimii cel puțin trei ani, în ciuda unei scăderi cu 80% a importurilor de gaze prin conducte din Rusia, la un an de la începerea războiului Rusiei în Ucraina.

De la începutul războiului Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022, țările occidentale au răspuns cu un val de sancțiuni. Sancțiunile energetice au fost concepute pentru a reduce veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili.

UE, care s-a bazat în mare măsură pe combustibilii fosili ruși, a interzis importurile de cărbune rusesc în august 2022, urmată de interdicții privind țițeiul maritim în decembrie 2022 și produsele petroliere în februarie 2023.

"În principiu, sancțiunile sunt introduse în etape și trebuie ajustate tot timpul. Altfel, nu funcționează, nu în ultimul rând pentru că, în timp, o țară ar putea găsi multe modalități de a le eluda", a declarat Julian Popov, membru al Consiliului European pentru Relații Externe, pentru Anadolu.

"UE nu a impus sancțiuni complete gazului rusesc, astfel încât aproximativ 8% din importurile de gaze din UE provin încă din Rusia. De asemenea, sancțiunile trebuie ajustate astfel încât să nu aducă mai mult prejudicii părții sancționare decât celei sancționate".

Rusia a câștigat aproximativ 560 de milioane de euro pe zi din exporturile de combustibili fosili în luna până la aniversarea invaziei Ucrainei, a calculat Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

Aceasta este o reducere de 50 % de la un vârf de 1,13 miliarde EUR pe zi în martie 2022. În februarie, Rusia a câștigat 280 de milioane de euro pe zi din țiței, 120 de milioane de euro din produse petroliere, 60 de milioane de euro din gazul prin conducte, 60 de milioane de euro din cărbune și 40 de milioane de euro din GNL.

UE rămâne al doilea cel mai mare client al Rusiei

Importurile zilnice de combustibili fosili ale UE din Rusia rămân la 100 de milioane de euro, gazul prin conducte reprezentând 30 de milioane de dolari, țițeiul reprezentând 30 de milioane de dolari, produsele petroliere reprezentând 30 de milioane de dolari, iar GNL reprezentând 10 milioane de dolari.

Potrivit CREA, UE rămâne al doilea cel mai mare client al Rusiei, după China, din cauza importurilor continue de conducte și GNL, precum și a excepțiilor de la interdicțiile de import pentru țiței și produse petroliere.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) calculează că importurile de gaze din conductele UE din Rusia au scăzut cu 80 % în ultimul an, iar cota Rusiei în cererea de gaze a UE va scădea de la 40 % la 10 %.

"În ultimele 18 luni, de la începutul războiului energetic rusesc împotriva Europei, Europa s-a adaptat la penuria de gaze și la prețurile ridicate. Flexibilitatea GNL și scăderea prețurilor GNL au fost priorități. Acum, Europa a câștigat în mod clar războiul energetic cu Rusia. UE și-a redus consumul de gaze cu 20%, dar producția sa industrială a rămas neschimbată", a menționat Popov.

Exporturile rusești de GNL către UE nu se confruntă în prezent cu sancțiuni sau scăderi de volum.

Importurile de GNL ale UE din Rusia au ajuns la 14,7 miliarde de metri cubi în 2020, potrivit think-tank-ului Bruegel, luna mai 2020 înregistrând cel mai mare volum lunar al importurilor, de 1,74 miliarde de metri cubi.

În 2021, importurile rusești de GNL ale UE s-au situat la 14,2 miliarde de metri cubi, înregistrând 1,68 miliarde de metri cubi în luna decembrie 2021.

În 2022, importurile de GNL ale UE din Rusia au atins un maxim la trei ani de 19,2 miliarde de metri cubi, importurile lunare ajungând la 1,96 miliarde de metri cubi în mai 2022.

Importurile de GNL ale blocului comunitar din Rusia au crescut anul trecut cu 31%, respectiv 35% față de volumele din 2020 și, respectiv, 2021.

În ciuda faptului că importurile de GNL ale UE din Rusia au rămas puternice după război, SUA au deținut cea mai mare parte din totalul importurilor de GNL, urmate de Africa.

"Este foarte probabil ca Europa să găsească noi oportunități de a introduce alternative care să asigure lichidități suficiente pe piața gazelor din UE. Europa va găsi, de asemenea, modalități de a-și reduce consumul global de gaze datorită mai multor surse regenerabile de energie, eficienței energetice și măsurilor de răspuns la cerere. Apoi, ar putea fi introduse noi sancțiuni care s-ar răspândi asupra GNL-ului rusesc", a spus Popov, adăugând că, întrucât GNL este o marfă globală, sancționarea transporturilor de GNL nu înseamnă neapărat reducerea veniturilor din gaze ale Rusiei.

"Dacă sancțiunile nu pot duce la o reducere a bugetului rusesc care să alimenteze efortul de război, atunci sancțiunile vor fi în mare parte simbolice. Acesta este un argument important, dar nu suficient", a spus el.

- "Criza energetică demonstrează importanța vecinilor UE în asigurarea energiei"

În afară de Lituania, Michael Bradshaw, profesor de energie globală la Warwick Business School, consideră că toate celelalte state membre ale UE continuă să importe GNL rusesc, fie direct, fie indirect.

"Acesta este punctul de diferență între UE și Marea Britanie. Regatul Unit a impus sancțiuni importurilor de gaze rusești, în special GNL. Marea Britanie nu ia niciun import de GNL din Rusia, acest lucru nu este adevărat în Europa", a spus el.

"SUA nu au fost niciodată dependente fizic de gazul rusesc, dar este conectată la piața europeană a gazelor și, prin urmare, a fost expus în același mod ca și restul Europei. În ultimele 12 luni, Marea Britanie a importat niveluri record de gaz natural lichefiat, o mare parte din acestea trecând prin sistemul său de conducte pentru a umple stocarea în Europa", a spus Bradshaw.

El a concluzionat că piața europeană a energiei este mai mare decât UE, subliniind importanța Regatului Unit, Norvegiei și Turciei în răspunsul UE la criza energetică.

"Cred că această criză actuală a demonstrat importanța vecinilor UE în asigurarea energiei", a declarat Bradshaw, adăugând că rolul gazoductului TurkStream, al Norvegiei și al Regatului Unit în furnizarea unui cap de pod pentru a aduce GNL în UE a ajutat țările în depășirea crizei energetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.