Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Impozitarea bacșișului, o măsură sortită eșecului pentru ANAF. Cum procedează românii pentru a fenta legea

romaniatv.net
bacsis nota de plata

Deși ideea de a impozita bacșiș-ul cu 10% în România părea benefică prin aducerea unor venituri suplimentare la buget și posibilitatea de a plăti cu cardul, aceasta nu pare să fie bine primită de români în practică. Mulți preferă să ofere bacșiș ”pe sub mână” în continuare.

Ca să-ți dai seama cât de ineficientă a fost măsura autorităților române, este suficient să arunci o privire pe banii colectați de ANAF în primele trei luni ale acestui an, când s-a introdus impozitarea bacșișului. În teorie, o piață evaluată de specialiști la aproximativ 1,5 miliarde de lei în această perioadă de timp, s-a evaporat aproape complet. Ce a rămas sunt 11 milioane de lei, din care statul a strâns 1,1 milioane de lei sub formă de impozit, conform Profit.ro.

Economia "gri" spulberă visul ANAF-ului

Impozitarea bacșișului a fost una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal din România în ultimii ani. Din păcate pentru autorități, pare un eșec. În timp ce ospătarii preferă în continuare banii numerar la final de zi adunați din bacșișuri, românii obișnuiți nu sunt deloc încântați de premisa de a 10% din acei bani către statul român prin impozitare. Astfel s-a ajuns în situația în care bacșișul nu pare să părăsească zona gri a economiei, scrie playtech.ro.

Pe hârtie, doar 11 milioane de lei au primit bacșiș ospătarii, chelnerii, barmanii, livratorii și toți ceilalți români care activează în domeniul serviciilor. În contextul în care majoritatea românilor lasă 10% din notă sub formă de tips, valoarea este una infimă și evident nereală. Cel mai probabil, vor mai trece mulți ani până când românii se vor simți confortabil cu acest sistem, atât de partea clienților, cât și a angajaților din HoReCa.

Între timp, impozitarea bacșișului pare încă un eșec din partea ANAF, o instituție care s-a dat peste cap în ultimul an să adune bani de la persoane fizice, în timp ce a neglijat marii datornici la bugetul de stat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.