Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO ALERTĂ în Kosovo, la granița cu Serbia, se aprind Balcanii: Răsună sirenele și se aud împușcături

UPDATE

Poliția din Kosovo a anunțat, duminică seară, că a închis traficului punctele de trecere a frontierei Bernjak și Jarinje din cauza blocajelor rutiere instalate pe aceste drumuri. Aceste blocaje rutiere au fost create de sârbii locali. Alte puncte de trecere a frontierei funcționează normal, potrivit poliției, relatează The Jerusalem Post.

Duminică, președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că Serbia „nu a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă [în ceea ce privește Kosovo] decât este astăzi”, potrivit N1 TV.

Vučić a cerut tuturor părților să păstreze pacea, dar a avertizat că „Dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun – Serbia va câștiga”.

În plus, duminică, politicianul sârb Vladimir Đukanović a scris pe Twitter că „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș dori să mă înșel”. Rusia susținuse că vrea să „denazifice” Ucraina, cu puțin timp înainte de a lansa invazia țării în februarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a răspuns tensiunilor duminică seara, spunând că planul Kosovo de a solicita documente temporare pentru sârbi „este un pas către expulzarea acestora din Kosovo”.

„Rusia face apel la Pristina, iar SUA și UE să oprească provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”, a adăugat Zakharova.

Ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs, a postat pe Twitter duminică seară: „În urma evenimentelor din nordul #Kosovo, toată lumea, în special din #Serbia, ar trebui să rămână rece și să evite retorica și acțiunile inflamatorii”.

Site-ul de știri KoSSev a raportat, duminică seara, că a fost vizat de un atac DDOS, adăugând că echipa sa IT lucrează pentru a restabili funcționalitatea. Atacul a început la aproximativ două ore după ce sirenele au început să sune la Mitrovica, potrivit site-ului.

Știrea inițială

Este alertă în Kosovo, după ce la granița cu Serbia s-au auzit împușcături și raiduri aeriene. Surse locale vorbesc despre o situație tensionată, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor privind reînmatricularea vehiculelor şi documentele de intrare-ieşire anunţate de premierul instituţiilor provizorii de la Priştina, Aljbin Kurti.

Armata sârbă a fost pusă în alertă maximă. Au fost raportate împușcături în Novi Pazar, în sudul Serbiei, la granița cu Kosovo.

În Kosovska Mitrovica, sirenele răsună continuu. Cetăţenii sunt adunaţi pe străzile oraşului, unde vor să ridice baricade, nemulțumiți de restricțiile impuse, iar ambulanțe au trecut de mai multe ori prin oraș. Sirenele au răsunat în timpul întâlnirii reprezentanților politici ai sârbilor kosovari și directorului Oficiului pentru Kosovo și Metohija, Petar Petković, care a avut loc la Raška.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.