Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În afară de preț, ce alte detalii trebuie să mai cunoști despre peleți înainte de achiziție?

stiripesurse.ro
peleti

Toată lumea caută mereu cele mai potrivite sisteme de încălzire pentru propria locuință. Dacă unora li se pare oportun să își încălzească locuința cu ajutorul unei centrale pe gaz, iată că alții găsesc în centrala termică pe peleți un aliat de nădejde pe timpul iernii.

Înafară de preț, există o listă întreagă de lucruri pe care trebuie să le cunoști despre peleți înainte de a-i cumpăra. Dacă despre centrala pe peleți îți oferă informații cel care ți-o vinde, despre peleti îți va oferi toate detaliile necesare acest articol.

Umiditatea peleților, cu mult mai mică comparativ cu lemnul de foc

Peleții sunt obținuți printr-un proces de producție extrem de complex. Ei sunt uscați și presați până ajung la acea formă pe care o știm cu toții. Având în vedere faptul că sunt uscați cu ajutorul unor mașinării speciale, gradul lor de umiditate este unul foarte mic, de cele mai multe ori undeva la 8%. Asta înseamnă că vor arde eficient și vor elibera cantitatea optimă de căldură de care tu ai nevoie.

Peleții nu conțin substanțe chimice

După cum s-a enunțat și mai sus, procesul de producție este unul complex care presupune presarea și uscarea acestora. Nu se adaugă substanțe chimice pentru a-și menține forma cu care ne-am obișnuit.

Forma peleților este dată de conținutul de lignină, unul dintre cei mai abundenți polimeri derivați din luma. Ea lipește, dacă putem spune așa, fiecare părticică de rumeguș dintr-un pelet.

Peleții sunt ecologici

Peleții sunt un combustibil ecologic, 100% reciclat. Ei au în compoziție doar resturi de lemn, fără substanțe chimice. Asta înseamnă că, de pe urma arderii, cenușa rezultată este în cantități infime și poate fi folosită cu încredere ca îngrășământ pentru flori și plante. De asemenea, nici fumul emanat în timpul arderii nu este extrem de dens.

Peleții pot avea o putere calorică mult mai mare decât a multor specii de lemn

Da, ai citit bine. Peleții pot depăși, din punct de vedere al puterii calorice, multe specii de lemn. Este de la sine înțeles de ce și cum se întâmplă acest lucru (sunt uscați corespunzător, umiditatea lor coboară în medie până la 8%, iar fapul că sunt compacți îi face să ardă așa cum trebuie).

Indiferent dacă vorbim despre peleții obținuți din rumeguș de rășinoase sau din rumeguș de foioase, densitatea este aceeași. Asta înseamnă că și puterea calorică este la fel.

Cel mai bine achiziționezi peleți primăvara

Precum în cazul lemnului de foc, și peleții se recomandă a fi achiziționați primăvara. Se zvonește că atunci este prețul cel mai bun.

Totuși, ține minte că peleții, odată achiziționați, îi poți folosi imediat. În schimb, lemnele de foc au de obicei nevoie de un minim de 6 luni înainte de utilizare pentru a se usca complet.

Aceste informații te vor ajuta să îți faci o idee despre peleți - merită sau nu să îi achiziționezi pentru a-ți încălzi locuința în viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.