Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În anul în care a stârnit proteste violente cu 'reforma' pensiilor, Macron a 'derapat' în cheltuirea banilor publici: 'Au explodat cheltuielile de deplasare'

macron

Bugetul preşedinţiei franceze "a derapat" în 2023 de o manieră inedită, în principal din cauza cheltuielilor legate de deplasări, informează Observatorul de etică publică, transmite vineri AFP. Depășirea bugetului vine în anul în care Macron a reușit să scoată sute de mii de oameni în strată, din cauza creșterii vârstei de pensionare.

Pentru anul în curs, acest buget "votat la nivelul de 114,4 milioane de euro" ar putea atinge "între 123 şi 127 de milioane", subliniază într-o notă fostul deputat socialist René Dosiere, preşedintele observatorului şi specialist în nivelul de trai al statului.

El a deplâns explicaţiile "încă parţiale şi uneori confuze" ale Palatului Elysee, în acest document transmis AFP, potrivit Agerpres.

Dezvăluind o creştere situată "între 12% şi 15%" în raport cu anul precedent, René Dosiere subliniază că "cele care au explodat sunt cheltuielile de deplasare", la 23 de milioane în locul celor 16 milioane prevăzute, potrivit estimărilor oficiale furnizate în cadrul proiectului de cheltuieli pentru 2024.

Derapaj nemaivăzut până acum

Bugetul Palatului Elysee "rămâne modest" în ansamblul cheltuielilor publice, însă "derapajele din anul 2023" sunt cu toate acestea surprinzătoare, nemaivăzute până acum de când există bugetul prezidenţial", subliniază René Dosiere. În timp ce "reorganizarea serviciilor puse în aplicare de Emmanuel Macron avea drept finalitate o funcţionare mai eficientă şi economică", adaugă el.

"Va trebui să se aştepte" următorul raport al Curţii de Conturi "pentru a avea câteva explicaţii", scrie preşedintele Observatorului de etică publică, ce reuneşte cercetători şi parlamentari "într-un cadru transpartinic".

Într-un document anexat proiectului de buget pentru 2024, se precizează că un ansamblu de măsuri menite să ţine în frâu cheltuielile preşedinţiei ar trebui să permită reducerea costurilor la sfârşitul anului de la 127,4 milioane de euro, la 122,9 milioane de euro.

Acelaşi document evocă "elementele inflaţioniste conjuncturale" care au avut impact asupra cheltuielilor Palatului Elysee, printre care "creşterea cheltuielilor inevitabile precum preţul la energie", "efectele într-un an întreg ale măsurilor salariale 2022" sau "foarte intensa activitate prezidenţială".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.