Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În apărarea lui Carmen Iohannis, Administrația Prezidențială a încurcat colecțiile: colierul și inelul n-au legătură cu Brâncuși

Radu Pop
Malvenski
Carmen Iohannis bijuterii

Soția președintelui Carmen Iohannis a purtat, sâmbătă, în Germania, unde președintelui Klaus Iohannis i s-a decernat un premiu, bijuterii în valoare de aproximativ 50 de mii de lei (10 mii de euro) din colecția Grace Diamonds al companiei Malvensky.

Citește și: Carmen Iohannis defilează cu un colier de zece mii de euro și un inel de 2.5 mii de euro, în plină grevă/ Foto

Administrația Prezidențială a reacționat luni: "Prima Doamnă, Carmen Iohannis, promovează creatorii români cu ocazia evenimentelor publice la care participă, atât interne, cât și externe. La ceremoniile publice care au avut loc la finalul săptămânii trecute în Republica Federală Germania, Prima Doamnă a purtat bijuterii ale unui creator român, inspirate din opera lui Constantin Brâncuși, acesta fiind și motivul utilizării acestora. Bijuteriile au fost returnate creatorului la revenirea în țară, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată și cu ținutele vestimentare purtate de Prima Doamnă. Nu a existat niciun contract care să implice câștiguri financiare în urma promovării bijuteriilor respective".

Colierul se numește Monaco și costa 48.000 de lei iar inelul se numește Monte Carlo și costă 12.500 de lei, după cum rezultă din prezentarea de pe site-ul companiei. Malvenski afișează într-adevăr în secțiunea „cadouri cu tradiție” o colecție de bijuterii inspirate din opera lui Brâncuși, care poartă numele pandantiv Coloana, panantiv Sărut sau Cruce Infinity, inspirate din opera lui Brâncuși, dar acestea nu au fost purtate de Carmen Iohannis în Germania. Observația a fost făcută de site-ul Inpolitics.

1) În România nu există nici instituția, nici formularea oficială ”Prima Doamnă”. Ea poate apărea în diferite contexte neoficiale, dar atît.

2) Neexistînd instituția Primei Doamne, precum în SUA ori în alte țări, rezultă că administrația prezidențială nu deține fonduri de protocol pentru decontarea hainelor ori bijuteriilor soției președintelui, acestea fiind cumpărate strict din bani proprii.

3) Afirmația că bijuteriile sunt inspirate din opera lui Brâncuși, acesta fiind motivul promovării lor, e falsă. După se vede clar pe siteul firmei Malvensky.ro, setul de bijuterii face parte din colecția Grace Diamonds Limited Edition, iar inelul și colierul poartă numele de Monte Carlo, respectiv Monaco. Diamante pur mioritice, fără îndoială.
Există o colecție Malvensky, mai veche, inspirată din operele lui Brîncuși, fără legătură cu cele purtate de Carmen Iohannis. Numele acestor bijuterii sunt Infinity, Madame Pogany, Coloana etc, și chiar reproduc stilistic respectivele opere. Nicio legătură cu bijuteriile lui Carmen Iohannis.

4) Primim asigurări că nu există vreun contract cu firma respectivă care să implice cîștiguri financiare. Dar, avem o problemă: soția președintelui a fost scutită de o firmă privată de cheltuieli de mii și mii de euro, pe care ar fi fost nevoită să îi achite din buzunar (se știe că există și la noi firme care închiriază bijuterii cu ziua). În plus, o fi existat vreun act care să valideze juridic împrumutul de bijuterii, ori s-au dat pe ochi frumoși, la mica înțelegere? A existat asigurare pentru bijuterii, în caz de furt/pierdere? Dacă da, cine a plătit-o?”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.