Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

In arest se zugraveste. Previziune sumbra pentru Sebi Ghita si cumnatul lui Ponta

gratiere condamnare inchisoare arest

Cel care a investigat infractiunile din spatele Galei Bute, cu mult inaintea procurorilor, face acum previziuni sumbre pentru deputatul Sebastian Ghita si pentru cumnatul premierului Victor Ponta, implicati intr-un dosar de coruptie ce vizeaza afaceri cu fonduri europene.

Catalin Tolontan aminteste pe blogul personal ca tot o fraudare a fondurilor europene este vizata si in dosarul Elenei Udrea - Gala Bute, iar el preconizeaza ca tot fondurile europene le vor veni de hac si celor implicati in dosarul cumnatului premierului, daca suspiciunile procurorilor vor fi dovedite.

"ULTIMA ORĂ: În arestul poliției Capitalei se zugrăvește. Au început cu zona de primire. Nu e nici o glumă, ci o știre, eventual o pregătire pentru ceea ce urmează. (...) 'Dacă cei din familia lui Ponta sau Sebastian Ghiţă au comis infracţiuni legate de fondurile europene, șansele să scape sînt inexistente', susţin surse. Deocamdată s-a început urmărirea penală pentru rude ale premierului și pentru patronul RTV.

E mai bine de un an de cînd dosarele de fonduri europene sînt investigate cu prioritate. Și s-au adunat multe mărturii pe fiecare caz", scrie Tolontan pe blogul personal.

El aminteste avertismentul primit de Romania din partea Comisiei Europene privind o sanctiune de un miliard de euro pentru "folosirea defectuasa a fondurilor". Tolontan sustine, citand surse, ca in acel moment au inceput investigatiile SRI si DNA privind modul in care se aloca si se cheltuie fondurile europene.

"Descinderile de ieri ale DNA, unde sînt vizaţi, printre alţii, cumnatul lui Victor Ponta și Sebastian Ghiţă, reprezintă doar partea vizibilă a aisbergului. În spate stă decizia procurorilor și a serviciilor de informaţii de a lămuri enigma cinică a fondurilor europene.

Avertismentele erau multiple. Ziaristul Daniel Befu, fost la România Liberă și refugiat acum la inițiativa România Curată, scrisese încă în 2012 despre implicarea lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta, în afacerile cu fonduri europene și bugetare, alături de un grup cu o reputație gri.

'România are o rată mică de absorbţie pentru că aparatul birocratic corupt asta își dorește. E mai rentabil să te faci că vrei să accesezi fonduri europene și, dacă nu-i poţi păcăli pe cei din Comisia Europeană, să tragi banii din bugetul naţional', declarase o sursă a Gazetei Sporturilor într-un articol publicat în 4 decembrie 2013 și intitulat 'Împăraţii fondurilor europene'.

Principiul e simplu și sadic. Ei încearca să fraudeze fondurile europene. Dacă nu le iese, nu-i nici o nenorocire. Decontează din bugetul României. Să cheltuiești anapoda sau corupt de la bugetul naţional e mai ușor, că sînt mai puţine ziduri de protecţie a banului public-românesc, faţă de cel public-european.

Cu puțin timp înainte, pe 2 noiembrie 2013, CE comunica României că va primi o sancţiune de 1 miliard de euro pentru 'folosirea defectuoasă a fondurilor'. Acesta a fost, susţin mai multe surse, momentul în care SRI și alte servicii, plus DNA, au decis să atace subiectul fondurilor la un alt nivel", explica Tolontan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.