Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În așteptarea ajutorului de la UE, Ucraina îşi regândeşte tactica pentru a prelua iniţiativa pe front

The Times
ucraina rusia invazie tanc

În așteptarea ajutorului de la UE, Ucraina îşi regândeşte tactica pentru a prelua iniţiativa pe front

Ucraina este încrezătoare că deblocarea ajutorului financiar şi militar european îi va permite să preia iniţiativa pe front şi să oprească ofensiva de iarnă a trupelor ruse, propunându-şi în acest scop revizuirea tacticii pe câmpul de luptă, scrie agenţia EFE.

"Este necesară sporirea livrării anumitor tipuri de arme" de către aliaţii occidentali, a declarat vineri la televiziunea de stat ucraineană Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Pentru a învinge Rusia este necesar în plus "sprijinul economic comun al ţărilor europene", a indicat acelaşi consilier. "Nu putem lupta contra Rusiei cu cantitate, ci cu calitate", a mai remarcat acesta, referindu-se la armamentul avansat de care armata ucraineană are nevoie.

Zelenski a salutat deblocarea de către UE a unui pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro

În discursul său zilnic obişnuit, preşedintele Zelenski a salutat deblocarea de către UE a unui pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro până în anul 2027, dar a insistat că, din acest pachet, "primele două tranşe trebuie să fie mai mari, de 18 miliarde de euro pe an", respectiv 18 miliarde de euro pentru anul în curs şi la fel în 2025.

Odată primiţi aceşti bani, adică mai mult de jumătate din întregul pachet, "rezilienţa statului va creşte", a susţinut Zelenski. Mai mult, el le-a cerut statelor UE să creeze şi un mecanism special de ajutor militar pentru Kiev care să permită Ucrainei să-şi "menţină capacităţile de apărare".

Dar în timp ce examinează ce ar trebui să facă de acum înainte în războiul cu Rusia, Kievul este în continuare marcat de eşecul contraofensivei sale din vara anului trecut, când armata ucraineană a obţinut doar câştiguri teritoriale minore, cu preţul unor mari pierderi de oameni şi echipamente, pierderi păstrate secrete.

"Da, există un anumit gust amar, având în vedere ce s-a întâmplat în 2023. Da, au fost unele erori tactice, pe care militarii şi liderii politici le-au recunoscut. Dar nu asta este problema, întrucât este vorba despre un război şi nu despre un succes liniar", explică Podoliak.

Acesta aminteşte că Ucraina "nu luptă împotriva unei ţări mici cu resurse limitate, ci împotriva Rusiei, considerată o ţară de mare anvergură şi cu un imens complex militar-industrial", care a acumulat o mare cantitate de echipamente militare şi cheltuieşte în acest război "tot ce găseşte".

Dacă Ucraina vrea să învingă Rusia, continuă consilierul lui Zelenski, "atunci nu putem rămâne mereu în defensivă", iar pentru aceasta este nevoie de strategii militare concrete, cum ar fi combinarea acţiunilor menite să epuizeze trupele ruse şi a operaţiunilor ofensive în diferite sectoare ale frontului.

Valeri Zalujnîi, ale cărui disensiuni cu preşedintele Zelenski au fost confirmate în ultimele zile, a revenit în prim-plan cu un articol de opinie difuzat de postul CNN

La rândul său, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, ale cărui disensiuni cu preşedintele Zelenski au fost confirmate în ultimele zile odată cu încercarea, nereuşită, a şefului statului de a-l înlocui, a revenit în prim-plan cu un articol de opinie difuzat de postul CNN, în care a cerut să se "pună capăt gândirii anchilozate şi stereotipe" şi să fie elaborată o nouă tactică de luptă împotriva Rusiei.

Generalul ucrainean a recunoscut dificultăţile Occidentului de a furniza Ucrainei toate armele şi muniţiile de care aceasta are nevoie, cum este cazul obuzelor de calibrul 155 mm, a căror creştere a producţiei se loveşte de insuficienţa elementelor de propulsie. Prin urmare, Zalujnîi sugerează constituirea unui "arsenal de drone relativ ieftine, moderne şi foarte eficiente, precum şi a altor mijloace tehnologice" care să permită atacarea mai eficientă a inamicului "zi şi noapte". De asemenea, el subliniază că este nevoie de "implementarea unei noi filosofii de război, care să ia în calcul resursele limitate".

În acest timp, la Moscova, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a făcut vineri un bilanţ de etapă al campaniei militare din Ucraina, afirmând la o reuniune de Stat Major că armata rusă "menţine iniţiativa strategică pe întreaga linie a frontului (...), unităţile armatei ruse înaintează, îşi extind zonele de control, câştigă poziţii mai avantajoase în prima linie" şi au "eliberat" în luna ianuarie trei localităţi, adică trei sate ucrainene ocupate acum de trupele ruse.

"Grupările militare ruse continuă să reducă metodic potenţialul de luptă al inamicului", astfel că, "pentru a evita colapsul defensivei, comandamentul ucrainean aruncă în luptă rezervele rămase şi desfăşoară urgent noi mobilizări forţate", a susţinut Şoigu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.