Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda divizărilor tot mai mari din tabăra sa, Francois Fillon îşi continuă campania electorală

Candidatul dreptei pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Fillon, înglodat în suspiciuni privind locurile de muncă fictive ale soţiei sale, Penelope Fillon, şi-a continuat joi campania, în pofida divizărilor din cadrul taberei sale politice, alimentate zilnic de dezvăluirile apărute în presă, relatează AFP, potrivit agerpres.

''De fapt, eu n-am fost niciodată într-adevăr asistenta sa sau ceva de acest fel''. Această frază, pronunţată de către Penelope Fillon într-un interviu, filmat în 2007 de către un ziar englez şi descoperit de către canalul public de televiziune France 2, este ultima dezvăluire în acest scandal. Ea alimentează polemica privind realitatea în legătură cu activităţile celei care se prezintă drept ''une paysanne''.

Citeşte şi: INCENDIU la reşedinţa oficială a preşedintelui indian - FOTO

''Nu mă ocup de comunicare'', spune, de asemenea, Penelope Fillon, în unele fragmente din interviul realizat în limba engleză de către Sunday Telegraph, care se interesa de viaţa dnei Fillon, originară din Ţara Galilor (Regatul Unit) şi al cărei soţ fusese numit recent prim-ministru al Franţei. Fragmentele au fost difuzate joi seara în emisiunea 'Envoyé Spécial' la France 2.

Avocatul lui Penelope Fillon, Pierre Cornut-Gentille, a denunţat într-un comunicat, înainte de difuzare, frazele ''scoase din context'' şi a dat asigurări că soţia candidatului dreptei le-a oferit anchetatorilor ''toate detaliile care dovedesc existenţa unor activităţi efective'' prestate de către ea.

Parchetul întreprinde de săptămâna trecută o anchetă privind realitatea în legătură cu activităţile care i-au permis dnei Fillon, potrivit publicaţiei Le Canard Enchainé, să primească suma brută de 900.000 de euro în perioada 1988-2013, ca asistentă parlamentară a soţului său, apoi ca adjunct, şi în calitate de colaboratoare la o revistă literară. Ancheta se referă, de asemenea, la locurile de muncă în cazul a doi dintre copiii săi, care au primit 84.000 de euro, potrivit publicaţiei.

Joi, anchetatorii, care au întreprins deja o percheziţie la Adunarea Naţională şi au audiat cuplul Fillon, au chestionat-o şi pe secretara particulară a candidatului prezidenţial, precum şi pe asistenta sa parlamentară.

TENSIUNI la ONU. Schimb dur de replici între ambasadorul Rusiei şi cel al SUA

Alte mijloace media, precum cotidianul Le Monde şi site-ul Mediapart, au difuzat săptămâna trecută informaţii despre activităţile lucrative ale consultantului Francois Fillon, care a înfiinţat societatea ''2F'' în 2012, chiar înainte de a fi ales deputat de Paris.

''Evenimentele şi faptele se acumulează de la o zi la alta'' şi ''aceasta provoacă îndoieli'', a declarat deputatul Philippe Gosselin, care încearcă să-l convingă pe fostul premier (1995-1997) şi primar al oraşului Bordeaux Alain Juppé (71 de ani), învins în cel de-al doilea tur al alegerilor primare ale dreptei, să revină în cursa pentru preşedinţie.

Dar Francois Fillon este decis în prezent să meargă ''până la capăt'' în campania sa. Joi, el s-a deplasat în satele din nord-estul Franţei, unde, înainte de un miting, a fost întâmpinat cu strigăte ''Fillon, demisia !''.

''Nu dreptatea este cea pe care ei o caută, ci să mă distrugă, şi, dincolo de persoana mea, să spargă dreapta, să-i fure voturile'', a declarat Fillon în faţa a circa o mie de persoane venite să-l asculte la miting, el susţinându-şi din nou nevinovăţia.

SUA. Administraţia lui Donald Trump ALIMENTEAZĂ conflictele internaţionale

Dar, notează AFP, se aud tot mai multe voci din propria-i tabără care cer înlocuirea sa. ''Suntem un pic orchestra Titanicului. Suntem pe cale să ne scufundăm'', declara joi, alarmat, deputatul de dreapta Georges Fenech. ''Rezultatul alegerilor primare este acum caduc'', a adăugat el.

Alegătorii de dreapta se arată acum dezorientaţi. Potrivit unui sondaj publicat joi, partizanii partidului de dreapta Republicanii îşi menţin într-o proporţie de 58 % încrederea în Fillon, dar 69 % dintre francezi vor înlocuirea lui în cursa pentru alegerile prezidenţiale.

François Fillon, considerat mult timp drept un posibil învingător la alegerile prezidenţiale, acum ar fi eliminat din primul tur de scrutin, ce va avea loc pe 23 aprilie, potrivit unui alt sondaj, care îl clasează după candidata extremei drepte Marine Le Pen (27 %) şi după centristul Emmanuel Macron (23 %).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.