Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

In curand decizia in cazul Sova. LIVE TEXT / Se votează secret cu bile

vot sova

UPDATE: A inceput votul cu bile privind incuviintarea arestarii lui Dan Sova.

Senatul Romaniei a inceput dezbaterea cu privire la solicitarea DNA de incuviintare a arestarii si retinerii senatorului PSD Dan Sova.

UPDATE: Sova numara din ochi cati senatori are Puterea in sala

Boboc- Comisia Juridica astazi nu a reusit sa adune voturile necesare pentru a veni cu o propunere de hotarare. Biroul permanent a constat votul. Cititi acel proiect de hotarare, daca acela se voteaza.

Dumitrescu - Proiectul de hotarare - daca votul e in favoare s-a decis ridicare imunitatii. Depinde de decizia plenului. Hotararea pe pedinte de votul respectiv. Nu putem adopta si o hotarare si votul pentru incuviintare.

Boboc - Votam asupra cererii ministrului Justitiei sau asupra proiectului de hotarare.

Dumitrescu - Cererea ministrului Justitiei - asta se supune la vot. Daca e aprobata se da citire proiectului de hotarare priviind incuviintarea, daca nu, se citeste proiectul de hotarare ca nu se incuviinteaza cererea de arestare.

Senator Popa - Vreau sa va explic ca ce faceti este un abuz. Eu va amintesc ca aceasta cerere a fost inaintata Senatului in 13 martie. Senatul tergiverseaza fara temei. CCR spune ca s-a gresit si va faceti ca nu vedeti. Daca ati fi fost de acord cu deciziile CCR nu ar mai fi nevoie de vot. Dar nu va convine votul. Asta e singura explicatie logica.

Senator PNL Tudor Barbu - SUntem in fata unui moment istoric. Nu s-a intamplat niciodata ca un vot valid si necontestat intr-un termen rezonabil. Votul care in intelepciunea sa Senatul l-a dat este majoritar in favoarea incuviintarii. Daca puneti din nou la vot din nou acest lucru puneti la vot un vot valid. Este o reluare ilegala a votului pe care Senatul deja l-a dat.

Dumitrescu - Propunerea Biroului Penrmanent a fost votata cu 102 voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere.

Boboc - Cererea parchetului a primit un vot. Nimeni nu a contestat acel vot. E un vot valabil exprimat.

Dinca - Procedura care urmeaza nu e legiferata prin votul dat pe ordinea de zi. Noi azi trebuie sa dam o alta hotarare decat o hotarare care a fost contestata de tot PNL si de CCR.

Sper ca nu vreti sa faceti un abuz. Veti sustine o hotarare care iar va fi neconstitutionala. Trebuie sa vi-o asumati. Nu se paote ca de fiecare data, fiecare presedinte de sedinta sa spuna ca plenul decide.

Regulamentul spune ca se poate relua votul daca cineva contesta votul.

Nu faceti aceeasi greseala. Sunteti responsabil ca supuneti la vot ce a decis CCR. Biroul Permanent s-a descalificat ca nu ati redactat hotararea acolo, ati trimis-o la Comisia Juridica.

Nu se poate sa nu raspunda nimeni. Daca nimeni nu contesta votul de acum trei saptamani trebuie sa luati act de decizia CCR.

Vasiliev - Vorbim de vot secret. Pentru ce avem cele doua cabine destinate votului secret? Ideea de a vota doar la buletine nu e prevazuta in regulament.

 

UPDATE: Sova a iesit din sala si a revenit. Merge nervos. A venit si Calin Popescu Tariceanu. Sta in mijlocul senatorilor PLR.
Sedinta o conduce Cristian Dumitresc, vicepresedinte al Senatului, senator PSD.

 

Mario Oprea - CCR apreciaza ca hotararea prin care Senatul incuvivnteaza o arestare se face cu respectarea cvorumului de reprezentare. Aici este vorba de interpretarea votului. Nus e refera la reluarea votului ci la interpretarea votului. Niciodata nu a fost reluat votul decat din motive pur tehnice si cu acordul tuturor liderilor de grup, ceea ce nu e cazul.

Ati spus ca veti vota toate cererile DNA. Ce s-a intamplat? Dupa presiunea pe care o creati e clar vi s-a modificat constiinta.

Eu va rog sa votati cum ati votat in 25 martie, adica pentru aceasta cerere.

Ceea ce se intampla acum nu e o lupta intre partidele noastre. E o lupta intre Senat si imaginea Senatului in perceptia publica,

Tise - Noi azi in Comisia Juridica am avut de analizat o solicitare de la BP care vorbea de decizia CCR. Procedural in plen, discutam despre un vot pe decizia CCR, nu pe solicitarea Ministerului Justitie.

Ceea ce propuneti azi e ilegal, pentru ca cererea a venit pe o tema de la Biroul Permanent.

Daca doriti sa incalcati legea puteti sa o faceti.

Comisia Juridica nu are in atributii interpretarea unei decizii CCR. Nu poate redacta hotarari pentru a le inainta plenului. Ati ceru Comisie Juridice sa faca ceva ce nua re in competenta. Poate sa dea un punct de vedere. Presedintele Senatului era competent sa rezolve aceasta problema. In Comisia Juridica nici nu s-a luat o decizie si s-a trecut peste. De ce nu ati facut asta acum o luna.

Serban Nicolae - Mi-e greu sa inteleg satisfactia pe care o incearca unii ca un senator va fi arestat in cele din urma.

In 25 martie s-a dat un vot pe legile de atunci. PNL a contestat regulamentul Senatului si a fost respinsa. Ceea ce inseamna ca era constitutional. Am modificat regulamentul pentru ca asa am considerat carea corect. Nu putem da o interpretare pe un vot care era atunci.

Daca cine produce un accident si este scapat pe legea noua, chiar daca era vinovat pe legea veche nu am putea cere sa fie gasit vinovat pentru ca ar insemna ca se aplica retroactiv.

Dumitru Oprea - Un jurist de la guvernare uita ca nimeni nu e mai presus de lege. Nu stiati cum sa interpretativotul ati luat din trei variante doua cele maiproaste. Nu ati tinut cont ca cea mai importanta era constituttia Romaniei.

Boboc - PNL va contesta la CCR aceasta hotarare.

Dumitrescu: Solutia pe care vi-o propun -  avem cererea ministrului Justitiei - la solicitarea Parchetului ICCJ, la solicitarea DNA incuviintarea arestarii lui Dan Sova. Acest punct al ordinii de zi a fost aprobat cu 112 voturi.

Supun la vot plenului aceasta solicitare. Daca se voteaza pentru se reia votul.

Oprea - Asa cum e formulat punctul 2 al ordinii de zi de azi e copy paste ca in 25 martie 2015. La capitolul hotarare s-a interpretat ca neconstitutional rezultatul votului.

De ce ne fortati sa incalcam regulamentul senatului. Formulati corect hotararea.

UPDATE: Sova s-a apropiat de mijlocul salii de plen cu bratele incrucisate si ii ascult adin picioare pe cei care vorbesc.

Dumitrescu - Hotararea va fi recitita dupa ce se va da votul. Sa fim clari, precisi si calmi. Cererea ministrului se supune votului si se revoteaza. Biroul Permanent asta v-a propus pentru ordinea de zi. Spuneti ca nu ati fost atenti. Se supune din nou votului.

UPDATE. Senatul a votat din nou pentru reluarea votului in cazul Sova - impotriva 10, pentru 80.

Tudor Barbu - Ati supus la vot ceva fara sa stim ce votam.

In acest moment se desemneaza comisia de numarare a voturilor exprimate secret cu bile. Aceasta a fost aprobata cu majoritate de voturi.

Procedura de vot - pentru incuviintarea arestarii este nevoie de jumatate plus unu din voturile celor prezenti.

Bila alba in urna alba, bila neagra in urna neagra reprezinta un vot pentru.

Bila neagra in urna alba si bila alba in urna neagra reprezinta un vot impotriva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.