DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

În energie nu poate fi vorba de piață liberă, pentru că se omoară unii pe alții

www.magnanews.ro
energie electrică

Piața de energie trebuie în continuare reglementată de către stat, deoarece, dacă ar concura pe o piață liberă, companiile s-au omorî unele pe altele, afectând securitatea energetică a țării, a declarat, marți, Dian Popescu, consilier al ministrului Energiei, în cadrul conferinței PRIA Energy.

El a răspuns unei întrebări referitoare la faptul că proiectul strategiei energetice a țării ar minimiza rolul energiei regenerabile. "Strategia energetică a fost lansată de Guvernul tehnocrat pe picior, cu multe, multe greșeli, dar nu înseamnă că oamenii aceia au fost incapabili, nu fac judecăți de valoare. S-au confundat în strategie carierele cu minele... este ceva de noaptea minții dacă te uiți ca om care cunoaște acest lucruri. Dar, ca document care este în piață, avem obligația să intervenim asupra lui. Energia regenerabilă are un viitor, dar fiecare a intrat brutal unul peste celălalt, pentru că noi știm foarte bine că dacă nu bate vântul în Dobrogea închidem conferința și plecăm, dacă nu intervine Iernut, dacă nu intervine Oltenia, dacă nu intervine Hidroelectrica. De aceea trebuie să avem un echilibru în piața energetică", a precizat Popescu.

Acesta a subliniat faptul că nu se poate vorbi în România momentan de piață liberă în sectorul energetic. "Ați spus: lăsați piața liberă să se regleze. Dar nu, în domeniul energiei, nu poate fi piață liberă. Se vor omorî unii pe alții. Când participă la serviciile de sistem și se licitează unii pe alții, să nu intrăm în date tehnice, și se duc la 6 lei pe MWh pe echilibrare de sistem, aceea nu mai e piață, pentru că se omoară companie pe companie și, din păcate, toate companiile sunt ale statului care asigură siguranța energetică a țării. Deci piață liberă nu poate fi în acest moment. Trebuie reglementată de Ministerul Energiei și de stat", a susținut reprezentantul Ministerului Energiei, conform Agerpres.

Popescu a amintit că, în perioada critică din ianuarie, România a contribuit la echilibrul regiunii din punct de vedere energetic, datorită mixului energetic echilibrat pe care îl are. "Într-o iarnă în care consumul de energie a crescut de la 6.000 — 7.000 de MW la 11.000 de MW, cu toate acestea țara a reușit să treacă acest prag. Ce ar fi însemnat dacă Germania sau alte țări cu consum mare energetic ar fi avut o creștere bruscă de 30-40% a consumului de energie, ar fi reușit să treacă cu aceeași ușurință?", s-a întrebat consilierul.

Dian Popescu a mai spus că iarna trecută nu am fost prea departe de a repeta situația din 1977, când o pană de curent generală a produs pagube uriașe. "Strategia energetică a țării este un document foarte important și este bine că oamenii din piață se apleacă asupra acestui document. Lucram în legislativ și când m-am aplecat asupra Legii 123 (din 2012 — n.r.), cea mai importantă lege din sectorul energetic, am observat un lucru: din 2012 și până anul trecut când am făcut modificările legislative, nimeni, dar nimeni, și cred că a fost cu rea intenție, nu avea definită siguranța energetic națională, astfel încât s-a dus în piață o luptă din punctul meu de vedere sălbatică. Avem multe entități energetice în țară, iar acele entități lăsate în bătaia vântului, nereglementate prin legislație, și țara nereglementată, puteau duce la blocări ale sistemului energetic, blocări care, după cum știți, căderea sistemului energetic în '77 ce pagube uriașe a adus. În iarnă nu am fost prea departe de a se întâmpla același lucru, de a fi obligați să oprim consumatorii energetici tocmai din această cauză", a arătat Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.