Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În întreaga lume au loc proteste pentru oprirea războiului

NYT
proteste pro ucraina

Protestatari din întreaga lume și-au arătat sâmbătă sprijinul pentru poporul ucrainean, într-o mare de steaguri și bannere albastre și galbene, și au cerut guvernelor să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, să pedepsească Rusia și să evite un conflict mai amplu, scrie Reuters.

O manifestație are loc la ora transmiterii știrii și în București, cu sute de persoane în fața Ambasadei Ucrainei și a Ambasadei Rusiei.

Câteva sute de persoane au mărșăluit pe o ploaie torențială în Sydney scandând "Ucraina va învinge", în timp ce protestatarii din Tokyo au cerut ca Rusia să fie expulzată din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Mii de oameni au ieșit, de asemenea, în stradă în Europa, iar protestatarii - printre care mulți ucraineni care trăiesc în străinătate - din Londra, Nicosia, Berlin, Atena, Helsinki, Madrid și Milano s-au înfășurat în steaguri și au ținut pancarte cu "opriți războiul".

"Te uiți la oamenii adunați aici și toată lumea este speriată ... Am avut pace timp de 80 de ani și, dintr-o dată, războiul s-a întors în Europa", a declarat Stefan Pischel, aflat în mulțimea de aproximativ 2.500 de persoane din piața Karlsplatz din Munchen.

În capitala elvețiană Berna a avut loc un miting la care organizatorii au estimat că vor participa 20.000 de persoane. Steagul ucrainean a fluturat deasupra sediului consiliului municipal. Unii au cerut guvernului elvețian să ia măsuri mai dure împotriva Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, care a declarat că a ordonat "operațiunea militară specială" nu pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a distruge capacitățile militare ale Ucrainei și pentru a captura ceea ce Kremlinul consideră naționaliști periculoși.

La Istanbul, ucrainenii care locuiesc în Turcia au cântat imnul lor național și au ținut bannere cu imagini cu urme de mâini însângerate. "Familia mea se află în regiunea Kiev și ei atacă Kievul astăzi. Nu știu ce să fac, ce să cred. Îi sun la fiecare 10-15 minute", a declarat o protestatară care și-a dat numele Victoria. "Sper ca întreaga lume să ... se ridice și să facă ceva pentru a ne proteja familiile".

Sute de persoane au manifestat în piața din fața sediului Națiunilor Unite din Geneva, purtând pancarte precum "Faceți Ucraina membră a NATO acum" și "Spuneți nu lui Putin". "Sunt aici pentru că îmi este extrem de rușine pentru țara mea natală", a declarat Valery Bragar, un rus de origine, care a trăit în Elveția timp de 15 ani și este acum cetățean elvețian.

Protestele vin în urma altor demonstrații din întreaga lume din ultimele zile. În America Latină, protestatarii s-au alăturat vineri mitingurilor din Argentina, Brazilia, Mexic și Peru, scandând "Trăiască Ucraina".

Și în Rusia, militanții anti-război au sfidat avertismentele autorităților pentru a-și exprima furia. Joi, poliția a reținut peste 1.600 de protestatari ruși.

La Sydney, unii vorbitori au cerut guvernului să extindă sancțiunile împotriva Moscovei și să interzică cetățenilor ruși să viziteze Australia, în timp ce alții au cerut intervenția NATO. "Vreau mai multe sancțiuni economice împotriva Rusiei, vreau ajutor militar pentru Ucraina", a spus Katarina, o protestatară care și-a dat doar prenumele. "Vreau mai multe acțiuni, mai multe acțiuni concrete și mai puține cuvinte. Este prea târziu pentru diplomație în acest moment".

Câteva sute de protestatari ruși, ucraineni și japonezi s-au adunat în cartierul comercial aglomerat Shibuya din centrul Tokyo, mulți dintre ei cu copiii lor și cu steaguri ucrainene în mână, scandând "opriți războiul" și "opriți-l pe Putin" în japoneză și engleză.

"Vreau doar să spun: "Putin oprește asta, recapătă-ți sănătatea mintală"", a declarat Hiroshi Sawada, un muzician în vârstă de 58 de ani.

În India, o parte din furie a fost îndreptată către NATO și Occident. "Tipul de agresiune la care asistăm în Ucraina a fost impus de SUA prin NATO și, de asemenea, de forțele militare rusești care au intrat în Ucraina. Ambele sunt responsabile pentru această situație", a declarat Neha, activistă studențească, la un protest din New Delhi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.