Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Irlanda de Nord vor avea loc foarte probabil noi alegeri, susţine Londra

londra

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, a afirmat marţi în Camera Comunelor că demisia, luni, a vicepremierului nord-irlandez Martin McGuinness şi refuzul Sinn Fein de a-l înlocui arată că în provincia britanică vor avea loc ''foarte probabil'' noi alegeri, relatează AFP. ''Având în vedere situaţia, par foarte probabile alegerile legislative anticipate'', a declarat ministrul britanic la Londra, în faţa deputaţilor reuniţi în sesiune parlamentară.

Martin McGuinness, un reprezentant important al Sinn Fein şi fost şef al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a demisionat luni, în contextul unei dispute cu şefa executivului nord-irlandez şi lideră a partidului unionist DUP, Arlene Foster, într-un dosar privind subvenţiile pentru energiile regenerabile. Potrivit regulilor politice în vigoare în Irlanda de Nord de la Acordul de pace din 1998, puterea este împărţită între unionişti şi naţionaliştii Sinn Fein. Demisia lui McGuinness o antrenează automat pe cea a dnei Foster, conform Agerpres.

Într-o astfel de situaţie, James Brokenshire va fi nevoit să dizolve Adunarea Irlandei de Nord. Sinn Fein are o săptămână pentru a desemna un succesor al lui McGuinness, pentru a evita implozia executivului nord-irlandez, dar şi-a anunţat deja intenţia de a nu face acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.