Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În jur de 1.500 de afgani au reuşit să ajungă în Uzbekistan, fugind de talibani

vaticannews.va
afganii fug de talibani

În jur de 1.500 de afgani au reuşit să ajungă în Uzbekistan, fugind de talibani, transmite joi AFP, citând o sursă din cadrul ambasadei afgane la Taşkent.

'Unii au documente de identitate, alţii nu. Toţi aceşti cetăţeni (afgani) sunt în regiunea Sourkhandaria, în apropiere de oraşul Termez sau în Termez', a afirmat un reprezentant al ambasadei, care a dorit să rămână anonim.

Termez este un mic oraş uzbec situat la frontiera afgană, la circa 100 km de Mazar-i-Sharif, scrie Agerpres.ro.

Unele media, mai ales ruse, au citat surse anonime potrivit cărora refugiaţi au reuşit să treacă în ultimele zile fluviul Amudaria cu ajutorul unor plute improvizate, în timp ce Uzbekistanul anunţa că păstrează închisă graniţa cu Afganistan.

Luni, parchetul uzbec a anulat surprinzător un comunicat prin care informa că ţara a primit pe teritoriul său zeci de avioane şi elicoptere ale armatei afgane, cu aproape 600 de militari la bord, şi că 150 de civili şi militari au traversat Amudaria.

Contactate joi de AFP, autorităţile de la Taşkent nu au dorit să facă declaraţii cu privire la prezenţa unor refugiaţi afgani.

Uzbekistanul a avertizat marţi împotriva oricărei tentative de încălcare a frontierei sale şi a negociat cu talibanii pe acest subiect.

Fosta republică sovietică vrea să evite un aflux de refugiaţi sau de combatanţi, care ar putea duce la apariţia unor grupări armate inspirate sau sprijinite de islamiştii afgani, aşa cum s-a întâmplat în anii 1990 şi 2000.

După atentatele de la 11 septembrie 2001, Uzbekistanul a găzduit o vreme baze militare ale coaliţiei conduse de SUA şi implicate în Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.