Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În laboratoarele DNA se pregătește marea ofensivă: șeful instituției vizează un sector cheie din România

alba 24
marius voineag

Există corupţie şi în mediul privat, transmite șeful DNA, Marius Voineag. El anunță că instituția pe care o conduce urmează să deschidă dosare „pe zone care nu neapărat au tangenţă politică”.

Şeful DNA, Marius Voineag, despre domeniile de interes pentru DNA: „Am intrat pe zona de spitale, avem un focus pe zona de vămi. Avem în interes şi zona de energie şi de mediu. Există corupţie şi în mediul privat. (...) DNA este pe o uşoară creştere de încredere în rândul populaţiei”, a declarat procurorul - şef al DNA, Marius Voineag, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, moderată de jurnalista Sorina Matei, relatează Mediafax.

„DNA nu se poate ocupa de tot, dar trebuie să fie prezentă acolo unde sunt fenomene de corupţie. Pentru asta, noi trebuie să intervenim, aici este rolul nostru. Este clar că nu poate fi eradicată corupţia din nicio ţară, indiferent ce ţară. Cine o vinde, este clar că n-are o doză de realism. Noi am încercat să fim prezenţi: am intrat pe zona de spitale, avem un focus pe zona de vămi – într-adevăr, însă lucrurile se desfăşoară mult mai greu în 2024.

În prezent, sofisticarea celor care săvârşesc infracţiuni de tipul acesta a crescut, s-a dus la un alt nivel. De multe ori chestiunile acestea durează, ţin uneori de un aleatoriu...(...) Avem o şansă în momentul de faţă, pentru că suntem pe o uşoară creştere de încredere în ceea ce priveşte populaţia şi au început să vină oamenii către noi cu deschidere, cu informaţii pe care le preluăm direct... În acelaşi timp, avem câteva dosare pe care le-am trimis în judecată, cum a fost cel cu ASSMB, care a fost un dosar foarte reuşit şi de la care noi avem aşteptări şi în ceea ce priveşte validarea în faţa instanţei”, a declarat procurorul - şef al DNA, Marius Voineag, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Vizează și mediul privat

Şeful DNA a anunţat că instituţia anticorupţie va avea în perioada următoare şi alte zone de interes, inclusiv potenţialele acte de corupţie din mediul privat:

„Când oamenii vin către tine şi nu-ţi baţi joc de expunerea pe care ei şi-o fac venind către tine, atunci se vor orienta mai des către noi. Am speranţa că vom dezvolta mai multe linii. Avem şi zona de energie, la fel, unde se învârt sume mari de bani şi eu cred că DNA trebuie să fie prezentă. Este şi o zonă pe partea de mediu, cu gunoaiele. Sunt zone în care n-am văzut cazuistică a DNA şi atunci mi-ar plăcea să ne ducem în zona asta.

În general noi suntem prezenţi în zona unde sunt funcţionari ai statului dar există corupţie şi în mediul privat. Avem un singur caz în istoricul nostru. Nu există aceeaşi deschidere în mediul privat. Există o reticenţă a companiilor de a se îndrepta către noi pentru că îşi pierd foarte mult din reputaţia pe care şi-o construiesc. Şi atunci preferă să-şi facă închideri între ei prin settlement-uri, prin avocaţi, şi noi atunci ieşim din zona de a putea prelua astfel de informaţii. Dar îmi doresc foarte mult să deschidem câteva cauze, iar anul acesta – mai ales că este un an foarte sensibil din perspectiva a ceea ce trăim socio-politic, este un moment foarte bun în care să declanşăm şi pe zone care nu neapărat au tangenţă politică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.