Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În mai multe țări europene veterinarii se pregătesc să substituie criza de medici

medic masca coronavirus

În mai multe ţări europene, veterinarii se pregătesc să îşi ofere ajutorul în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, făcând teste sau implicându-se în triajul pacienţilor, un sprijin preţios care le permite medicilor din prima linie să se concentreze pe acţiunile esenţiale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În Franţa, autorităţile au cerut un recensământ al veterinarilor pentru a şti de câţi voluntari se pot folosi pentru a forma o rezervă sanitară. 5.000 dintre cei 18.000 de veterinari s-au declarat dispuşi să se implice.

Veterinarul "ar veni în sprijinul celor din prima linie, deoarece este complicat pentru veterinari să fie ei înşişi în prima linie. Nu suntem specializaţi în medicină umană", a reamintit Bruno Tessier, preşedintele veterinarilor din regiunea pariziană Île-de-France.

"Ştim să răspundem persoanelor care au simptome de coronavirus, să facem investigaţii medicale şi apoi să triem şi să luăm o decizie", a afirmat Tessier, care s-a înscris şi el pe lista de potenţiali voluntari de sprijin.

"Pentru moment, am oferit materiale, însă nu am fost încă mobilizaţi. Lista nu a fost activată şi aşteptăm să ni se ceară să participăm", a adăugat el.

Citește și: Crește bilanțul morților în România! A fost înregistrat un nou deces din cauza COVID-19

Au fost trimise respiratoare şi pompe de seringă, "indispensabile" pentru un pat de reanimare, dar şi combinezoane, măşti şi dispozitive de monitorizare a nivelului de oxigen şi a presiunii arteriale la un pacient.

Şi în Elveţia veterinarii au pus la dispoziţie materiale.

"Au fost puse în rezervă câteva respiratoare, însă niciunul nu a fost rechiziţionat. Acum vine a doua etapă, în care veterinarii sunt întrebaţi dacă pot veni ei înşişi în ajutor, însă apare o problemă deoarece nu putem să ne abandonăm cabinetele, aşa că facem apel la studenţi", a explicat pentru AFP preşedintele Societăţii Veterinarilor Elveţieni (SVS), Olivier Glardon.

Cehia a mers puţin mai departe, deoarece veterinarii din oraşul Jihlava au fost solicitaţi să testeze pacienţi. Alte regiuni ar putea face în curând acelaşi lucru.

"Acest lucru merge bine, iar capacităţile laboratoarelor noastre permit să mergem mai repede înainte cu testele. Putem astfel să testăm mai mulţi oameni, ceea ce este crucial pentru a ţine epidemia sub control", a spus ministrul ceh al Agriculturii, Miroslav Toman.

Nu se pune însă problema ca aceşti practicieni mai obişnuiţi să intubeze câini sau cai să ajungă să intubeze oameni sau să se ocupe direct de bolnavii în stare gravă.

"Sunt lucruri pe care veterinarii ştiu să le facă şi altele pe care nu ştiu să le facă. A fi infirmier într-un serviciu de reanimare este complicat, pentru că un astfel de post este ultraspecializat", a reamintit Bruno Tessier.

"Ştim să intubăm animale, însă am şti să intubăm oameni? Nu e aceeaşi tehnică. Acest lucru ar fi posibil doar cu pregătire şi ar lua mult timp", a adăugat el, precizând că "nimeni nu vorbeşte" de a trimite veterinari "în prima linie".

Conform Academiei Veterinare din Franţa (AVF), producătorii de teste pentru animale şi laboratoarele veterinare pot de asemenea să aducă un ajutor preţios pentru depistarea COVID-19.

"Există un potenţial enorm de producţie de kituri de teste PCR şi serologice şi de analiză care nu aşteaptă decât să fie mobilizat pentru a salva vieţi!", a afirmat Jean-Luc Angot, preşedintele AVF.

Potrivit expertei Jeanne Brugere-Picoux de la Academia Naţională de Medicină din Franţa, aceşti specialişti din domeniul veterinar s-au confruntat deja cu febra aftoasă sau febra catarală ovină, cu gripa aviară sau cu pesta porcină, boli extrem de contagioase.

Deşi Franţa interzice în acest moment testele asupra produselor de origine umană în laboratoarele veterinare, alte ţări europene, cum ar fi Germania, Belgia sau Italia, autorizează acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.