Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Nicaragua, corespondenții de presă vor fi supuși unei supravegheri strânse şi restricţionării drepturilor civile

wikipedia.org
daniel ortega

Un proiect de lege depus marţi de deputaţi ai partidului preşedintelui Daniel Ortega prevede înregistrarea corespondenţilor de presă, inclusiv a celor din Nicaragua, ca "agenţi străini", supuşi unei supravegheri strânse şi restricţionării drepturilor lor civile, relatează miercuri France Presse, potrivit Agerpres.

Acest proiect de text, care vizează în special ONG-urile pentru drepturile omului şi organizaţiile politice ce primesc finanţare din străinătate, a stârnit critici puternice în rândul oponenţilor şi asociaţiilor de jurnalişti care văd în el un atac asupra libertăţii de exprimare şi de informare.

Proiectul de lege intenţionează "să stabilească un cadru juridic pentru persoanele fizice sau juridice dependente de interese şi finanţări străine şi care se dedau amestecului în afacerile interne ale ţării".

Organizaţiile, asociaţiile sau persoanele fizice şi juridice, străine sau având cetăţenia nicaraguană şi care îndeplinesc aceste criterii vor trebui să se înregistreze la Ministerul de Interne ca "agenţi străini", prevede textul.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 129: PANARAMELOR!

Sunt vizaţi în mod special cei care "realizează servicii de relaţii publice, angajaţi ai serviciilor de informaţii sau consultanţi politici (...) în interesele guvernelor, companiilor sau asociaţiilor străine".

Odată înregistrate ca "agenţi străini", persoanele în cauză vor trebui "să se abţină (...) de a interveni în afaceri sau chestiuni de politică internă", adaugă textul.

Guvernul preşedintelui Ortega are o majoritate absolută în parlament, care acum trebuie să înscrie proiectul de lege pe agenda dezbaterilor sale.

"Acest proiect de lege ar împiedica libertatea de exprimare, dreptul la muncă al celor care colaborează cu agenţii de informaţii şi cu mass-media străine", a denunţat profesorul Alfonso Malespin de la Universitatea Centroamericană (UCA).

Proiectul de lege "îi privează pe jurnaliştii din Nicaragua de dreptul de a informa şi de a-şi da avizul cu privire la afacerile interne ale propriei ţări, sub pedeapsa sancţiunilor penale", a asigurat profesorul Malespin.

"A califica un jurnalist ca agent străin înseamnă a spune că este agent al CIA" sau al Statelor Unite. "Înseamnă să pregăteşti terenul ca el să fie ţinta uşoară a represaliilor", a insistat academicianul.

Scriitoarea Gioconda Belli a denunţat pe contul său de Twitter "o încălcare a drepturilor nicaraguanilor, în timp ce puterea îşi arogă dreptul de a-i numi 'agenţi străini', un calificativ implicând de fapt negarea condiţiei lor de cetăţean".

Pentru oponenţi, acest proiect de lege îşi propune să reducă la tăcere presa şi opoziţia în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru noiembrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.