DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

În Parlamentul European, eurodeputatul Doru Frunzulică, de la PSD, cere dreptate și respectarea tratatelor de aderare pentru România și Bulgaria

Doru Frunzulică

La Strasbourg, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul PSD Doru Frunzulică a cerut imperativ dreptate pentru România și Bulgaria, încetarea discriminării pentru cetățenii români și bulgari, respectarea tratatelor de Aderare ale României și Bulgariei la UE, care prevăd aderarea celor două țări la Spațiul Schengen după îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice necesare.

România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen încă din anul 2011. De 7 ani se inventează continuu alte și alte condiții politice artificiale care să blocheze accesul celor două state la spațiul de libera circulație.

Raportul Parlamentului European ce urmează a fi votat miercuri, propune din nou admiterea imediată a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Din păcate, Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne are decizia finală pe acest subiect. O decizie care trebuie luata in unanimitate.

Deputatul român a solicitat Olandei, Finlandei dar și Germaniei și Austriei să înceteze discriminarea României și Bulgariei și a cetățenilor celor două țări, să înceteze, de asemenea, mesajul duplicitar al unor instituții ale Uniunii Europene pe acest subiect, atât de important.

S-a subliniat din nou faptul că România și Bulgaria acționează de ani de zile ca membrii de facto ai spațiului Schengen, gestionând mii de kilometri de frontiere externe ale UE. Numai România, de exemplu, asigură managementul securității pentru peste 2000 km de frontiera externă a Uniunii Europene.

Deputatul român a întrebat retoric ”Cum este posibil ca, pe de o parte statele membre ale Uniunii Europene să impună condiții noi privind prevenirea și combaterea terorismului, a migrației ilegale, pentru consolidarea securității spațiului european și creșterii siguranței cetățenilor europeni, iar pe de o altă parte două țări de pe frontiera de est a Uniunii să fie ținute în afara spațiului Schengen de atât de mulți ani?”.

Un spațiu unic în felul său, una dintre marile reușite ale UE, o reușită incompletă însă, cu consecințe negative socio-economice și de securitate, nu numai asupra României și a Bulgariei, dar și asupra întregii Uniuni Europene.

Menținerea controalelor la frontierele interne și reintroducerea lor de anumite state membre, în spațiul Schengen, afectează negativ încrederea cetățenilor în instituțiile europene și în procesul de integrare europeană.

De asemenea, Doru Frunzulică a solicitat președintelui de ședința să se ancheteze grava situație din plenul Parlamentului, prin absența reprezentanților Consiliului UE de la dezbaterea raportului privind necesitatea aderării imediate a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

O rușine, o situație penibilă pentru Consiliu, la ședință fiind prezenți doar reprezentanți ai Comisiei Europene, care au reiterat, din nou, sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două țări la spațiul de liberă circulație european.

Deputatul român a încheiat spunând că nu se poate continua cu aplicarea de duble standarde în interiorul UE; cetățenii români și bulgari trebuie să se bucure de drepturi egale cu toți ceilalți cetățeni europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.