Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plin scandal cu Israelul, Iranul a dezvoltat material pentru trei bombe nucleare: îngrijorare la nivel mondial

Pinterest
bomba nucleara Gerboise bleue

În plin scandal cu Israelul, Iranul a dezvoltat material pentru trei bombe nucleare: îngrijorare la nivel mondial

Iranul și-a mărit stocul de uraniu îmbogățit la 60%. De la ultimul raport din 5 septembrie, acest volum a crescut cu 6,7 kg, până la 128,3 kg.

Progresul continuu al Iranului în îmbogățirea uraniului la niveluri foarte ridicate, dar incapacitatea sa de a coopera cu AIEA, reprezintă o provocare atât pentru agenție, cât și pentru statele occidentale, care au cerut în mod repetat Iranului să schimbe cursul.

Iranul are suficient uraniu îmbogățit pentru a construi mai multe bombe nucleare, deși neagă că ar căuta astfel de arme. Conform definiției Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Iranul are suficient uraniu pentru trei bombe atomice, relatează Unian. Rata de îmbogățire a uraniului a încetinit la aproximativ 3 kilograme pe lună, de la 9 kilograme la începutul acestui an.

Comunitatea internațională, îngrijorată

În timp ce SUA și aliații europeni au amenințat anterior că vor adopta o altă rezoluție obligatorie împotriva Iranului, diplomații spun că acest lucru nu se va întâmpla de data aceasta. Printre motive se numără evitarea unei escaladări diplomatice cu Iranul, în timp ce atenția este concentrată asupra conflictului Israelului cu Hamas în Gaza.

Anterior, Pentagonul a raportat că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară în aproximativ 12 zile.

În luna februarie a acestui an, Bloomberg a scris că Iranul este aproape de a construi o bombă nucleară. Cu toate acestea, în martie, Iranul s-a angajat să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în programul său nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.