Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plină pandemie, tensiunile continuă: Avertismentul transmis de Donald Trump Iranului

NBC News
Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a avertizat miercuri că Statele Unite vor distruge ambarcaţiunile militare iraniene care hărţuiesc nave americane, transmite Reuters, conform news.ro.

Ameninţarea, care a contribuit la o redresare a preţurilor petrolului, a venit la câteva zile după ce Pentagonul a afirmat că vasele Corpului Naval al Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran au întreprins acţiuni „periculoase şi provocatoare” în apropierea navelor Marinei SUA şi ale Gărzii de Coastă din Golful Persic.

"Am instruit US Navy să doboare şi să distrugă toate navele cu arme iraniene dacă hărţuiesc navele noastre pe mare", a scris preşedintele într-o postare pe Twitter.
Petrol West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa din SUA, a crescut miercuri cu mai mult de 30%, după ce a scăzut în această săptămână în teritoriu negativ, la minime istorice, cererea fiind zdrobită de pandemia de coronavirus. Anul trecut, Iranul a produs 3% din petrolul mondial.

Săptămâna trecută, şase nave militare americane au efectuat operaţiuni de instruire în apele internaţionale, când 11 nave iraniene ”au trecut pe lângă navele americane la distanţă extrem de mică şi la viteze mari”, se arată într-un comunicat al armatei americane din 15 aprilie.
Echipajele americane au emis mai multe avertismente prin radio, precum şi mai multe avertismente acustice către navele iraniene.

”După aproximativ o oră, navele IRGCN au răspuns la apelurile radio, apoi s-au îndepărtat de navele americane şi au mărit distanţa faţă de acestea”, a adăugat comunicatul.

Alina Mungiu-Pippidi îi face cu ou şi cu oţet pe Iohannis şi Orban, după atacul la Streinu-Cercel: 'Cum îţi permiţi? Ce e asta, dictatură militară?'

După câteva ore, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că administraţia evaluează un răspuns.

"Am mai văzut acest lucru înainte, iranienii care se comportă în contradicţie cu dreptul internaţional", a spus Pompeo.

El a spus că SUA ”evaluează cum să răspundă cel mai bine şi să îşiexprime nemulţumirea faţă de ceea ce s-a întâmplat.”
Noile tensiuni au survenit la câteva luni după ce SUA şi Iranul au părut să facă un pas înapoi faţă de declanşarea unui război.

În ianuarie, SUA l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani, un oficial de top al Iranului, acuzat de SUA că a orchestrat atacuri asupra americanilor.

Iranul a ripostat cu atacuri la două baze din irak care adăposteau forţe americane. În urma atacurilor nu au existat victime, dar ulterior peste 100 de soldaţi au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale provocate în timpul atacului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.