Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În politica românească lipsesc ouăle

Vice
ou plans

În aceste zile asistăm la un talmeș-balmeș total. Se vorbește mult, se dau replici haotice și, în final, se iau decizii lăutărește, după ureche. De ce s-a ajuns aici? Nu există oameni care să ia decizii! Lipsesc ouăle. Ele lipsesc de mult oricum.

Să luăm pe scurt două exemple care au parazitat zilele acestea spațiul public românesc: pragul valoric pentru abuzul în serviciu și problema pensiilor speciale.

Pragul valoric la abuzul în serviciu: Sper că nu există vreo persoană care crede că senatorii s-au trezit astăzi cu fața la pernă și au zis cu toții, în cor, că pragul trebuie să fie de 250.000 de LEI (aprox. 50.000 de EURO). Cum era de așteptat, după votul dat în Senat, în calitate de primă cameră sesizată, au sărit în sus unii și alții: ”e prea mult”, ”s-a dat drumul la furt”, ”se întoarce Dragnea”, ”s-a legalizat furtul din bani publici”, plus multe alte variațiuni pe aceeași temă.

Aflăm între timp că decizia privind valoare pragului fusese de fapt transmisă verbal, unii susțin că și scris, chiar de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, după ce chiar el a hotărât această valoare - de 250.000 lei -  de comun acord cu colegul de alianță și predecesor al său, Robert Cazanciuc. Deci PNL, PSD, ambii desigur cu voința UDMR.

A urmat un val masiv de negări – e șocant și în același timp hazliu să vezi social-democrați și liberali cu funcții ocărându-i public pe senatorii din propriile partide pentru votul dat. Dat cum? Așa cum au decis șefii care acum ”îi înjură public”.

În corul ocărilor s-au băgat imediat și USR-iștii, în frunte cu Stelian Ion și Cătălin Drulă, visând în continuare la mase mari de oameni care să umple piețele României și să se bată din nou pentru ei.

Nu a funcționat! În stradă au ieșit câțiva trecători curioși, dar de la Reper-ul lui Cioloș. De pe margine, a chibițat și AUR, dar doar atât cât să se știe că sunt și ei acolo, pentru că oricum nu pricep nimic altceva decât dacă e legat de galerie sau venit de la Răsărit.

Bomba a căzut pe seară. Ministrul Cătălin Predoiu și-a spus că ar da bine să iasă public și să anunțe o sumă. Zbang!  Nu mai susține 250.000 de LEI, ci doar 9.000 de LEI. De la 50.000 de EURO la doar aprox. 2000 de EURO.

Orice om normal, care se gândește la implicațiile acestei reglementări, speră ca totuși asistăm la un alt episod de populism grețos și nu suntem martorii unei incompetențe crase.

Știți care e pedeapsa pentru abuz în serviciu? Până la 7 ani de închisoare cu executare. Credeți că va mai semna vreun funcționar public ceva care ar putea să îl pună în situația ca un procuror să îi propună o pedeapsă de până la 7 ani?

Ah... dacă mai prinde un procuror sau judecător de abia ieșit de pe băncile școlii, Dumnezeu cu mila. Pentru că cei buni, școliți și cu experiență vor fi plecat din sistem ca să prindă legea în vigoare cu privire la pensiile magistraților...

Asta vrem? Să continuăm cu o țară defectă? Doar cine nu vrea nu înțelege că nu pragul valoric e problema, ci limitele care fac diferența între neglijență sau abuz în serviciu, în funcție de gravitatea faptei și urmările ei, în funcție de autori și aiba în ultimul rând în funcție de valoarea prejudiciului care oricum am văzut cum se recuperează în România.

Problema pensiilor speciale: USR pe când deținea prin Cristian Ghinea portofoliul Investițiilor și Proiectelor Europene a decis în secret ca în cadrul PNRR să fie introdusă și Reforma pensiilor speciale. Decizie bună sau nu azi trebuie să ne supunem odată ce PNRR-ul propus de Români a fost acceptat de Comisia Europeană.

În primă fază ”luptătorii” de la București au încercat o primă fentă – să ne spună Banca Mondială cum să facem. Experții de la Banca Mondială și-au luat treaba în serios și au propus un set de soluții care au fost predate Guvernului.

Au început văicărelile publice ale diverselor categorii beneficiare de speciale. Nu e importantă Justiția? Nu e importantă Ministerul de Interne? Nu e importantă Armata? Dar diplomații, dar, dar, dar.

Guvernul a dat iar înapoi. A mermelit o soluție care a fost trimisă Comisiei Europene. Fenta nu a ținut și Comisia a spus că a ales ea două variante din cele propuse de Banca Mondială și doar din cele 2 să aleagă România.

Greu de ales! Tocmai s-au prins la București că situația e gravă și că dacă nu o rezolvăm nu numai că nu primim 3.2 miliarde de EURO, dar va trebui să dăm înapoi prima tranșă și nu le vom mai primi nici pe următoarele. Dacă spui o faci atunci instant te vei trezi cu mii și mii de cereri de pensionare și vei depopula Armata, Poliția, Jandarmeria, ISU, SPP, STS, SRI, SIE, MAE...

Ce au ales? S-a venit cu un proiect de lege în Parlament, la Senat care a trecut pe repede-înainte fără nici un fel de dezbatere aruncând spre Camera Deputaților cartoful fierbinte, dar bun prilej de a raporta la Bruxelles că am înaintat.

Dar cum? Cum au votat șefi ai PSD și PNL au încept să se înjure pe ei înșiși și pe colegi cu au fost în stare să voteze așa ceva. De departe marele campion e senatorul Vasile Dîncu – vezi AICI. Vârtos cu piatra au aruncat și liberalii în ceea ce au votat.

Jale mare în Justiție, în Armată și peste tot unde pensia specială domnea: Cum să vă lăsați domnule încălecați ”de afară”, ”să vă închinați la Înalta Poartă”, ”să nu aveți pic de demnitate” și toată coregrafie de rigoare.

Prin jocul ăsta la plesneală cu finalul nu va fi mulțumită nici Comisie Europeană și nici beneficiarii de pensii speciale.

Acum cu un vot în buzunar pe o soluție după ureche se și îndeamnă unul pe altul care să meargă la Bruxelles să le spune comisarilor de ce nu am făcut cum am promis dar am făcut alceva care credem noi că e bine – AICI.

***

Asta pentru că în politica românească lipsesc ouăle!

Peste toate s-a cocoțat însă turistul-șef al republicii – Nu am să vă spun nimic până când legile nu ajuns la mine!

Posibil Ion să fie totuși mai temerar. Dacă l-ai întreba de pragul valoric la abuzul în serviciu sau de pensiile speciale ți-ar livra o abureală specifică Inteligenței Artificiale, dar nu te-ai putea supăra pe el.

Indecizia, lipsa de răspundere și în general frica de a lua o decizie a făcut ca dezvoltarea României în toate domeniile să fie mult, mult mai lentă ca în alte state europene. Politicianul român nu ia decizii de frica cuiva... și dacă totuși ia o decizie atunci are grija ca la o adică să știe repede încotro să arate cu degetul.

Soluția e una singură – schimbarea sistemului politic românesc ar duce la regăsirea ouălor. Când, prin forța Constituției și a votului popular, unui om sau unui partid i s-ar încredința puterea pentru 4 sau 5 ani, fără teama că o altă putere din stat i-ar pune bețe în roate sau l-ar boicota, atunci singura lui frică va fi doar aceea că, după încheierea mandatului și revenirea la votul popular, va fi sancționat de electoratul său și trimis definitiv acasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.