Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Polonia, numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei s-a triplat în 25 de ani

unica.ro
copil spital

Numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei în Polonia a crescut de aproape trei ori din 1990 şi a reprezentat aproape un sfert din naşterile din 2015, conform Anuarului demografic 2016 apărut în noiembrie, relatează AFP.

Reflectare a evoluţiei mentalităţilor după căderea regimului comunist şi a deschiderii spre Europa de Vest, această schimbare permite totuşi Poloniei să îşi păstreze imaginea de ţară catolică tradiţională comparativ cu Occidentul, unde mai mult de jumătate dintre copii se nasc în afara căsătoriei.

Citește și: 'Kievul şi Moscova sunt departe de soluţionarea crizei din Ucraina'

Din cei 369.308 de nou-născuţi înregistraţi anul trecut în Polonia, 90.737, adică 24,6%, au fost aduşi pe lume de mame care trăiesc singure - cel mai adesea celibatare sau divorţate şi rar văduve şi chiar şi mai rar separate.

Creşterea pare rapidă comparativ cu cei 34.035 de copii născuţi în afara căsătoriei în 1990. La momentul respectiv, această cifră nu reprezenta decât 6,2% din totalul de 547.720 de naşteri, mult mai multe decât în ultimii ani, anunță Agerpres.

În opinia profesorului Piotr Szukalski, sociolog la Universitatea din Lodz citat de cotidianul Dziennik Gazeta Prawna, mai mulţi factori explică această evoluţie: uniunile informale nu mai sunt percepute ca fiind mai puţin acceptabile decât căsătoria, numărul divorţurilor a crescut rapid şi unele dintre persoanele divorţate nu mai doresc să se recăsătorească. De asemenea, mamele singure beneficiază de anumite avantaje pe plan fiscal şi au prioritate pentru accesul la creşe şi grădiniţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.